Dostupni linkovi

Oduzet plac u Šilerovoj naslednicima vođa „zemunskog klana“


Plac u Šilerovoj, Foto: novosti.rs
Plac u Šilerovoj, Foto: novosti.rs
Naslednicima vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića danas je Specijalni sud trajno oduzeo plac u Šilerovoj ulici u Zemunu.

Reč je o prvoj presudi po zahtevu za trajno oduzimanje imovine prema Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, čija je primena počela 1. marta. Žalbe na rešenje moguće je podneti u roku od osam dana, ali žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Sudija Milimir Lukić doneo je rešenje kojim je Tatjani Spasojević i Maji Luković trajno oduzeto pravo korišćenja gradskog građevinskog zemljišta ukupne površine 21 ar i 29 kvadratnih metara.

Sudija je naveo da će obrazloženje rešenja strankama dostaviti u pisanom opravku. Vrednost zemunskog placa gde su nekada postojale dve kuće i tržni centar, procenjuje se na nešto više od milion evra.

Najveći deo bogatstva stečen otmicama


U zahtevu za trajno oduzimanje placa, čiji su vlasnici udovice vođa „zemunskog klana”, obuhvaćena su i njihova deca, kao pravni naslednici. U presudi protiv „zemunskog klana” utvrđeno je da su Dušan Spasojević i Mile Luković bili vođe „zemunskog klana”. Obojica su, podsećamo, ubijena u Meljaku tokom pokušaja hapšenja za vreme akcije „Sablja”.

Kako je još u toku postupka objavljeno, slučaj je pokrenut na osnovu predmeta „zemunski klan” i tada je saopšteno da će će od momenta pravnosnažnosti presude, plac u Šilerovoj biti u posedu države.

Najveći deo ogromnog bogatstva koje su posedovali, Spasojević i Luković stekli su otmicama Milije Babovića, Miroslava Miškovića, Vuka Bajruševića i Suvada Musića. Na placu u Šilerovoj, pored kuća i poslovnog prostora, bio je izgrađen i kafić, podzemne garaže i bazen. Svi objekti sravnjeni su sa zemljom dva dana posle ubistva Zorana Đinđića, sa obrazloženjem inspekcije da nisu podneta dokumenta za legalizaciju.

Rušenje nekadašnjeg carstva najmoćnije kriminalne bande bilo je povod da dve udovice tuže državu Srbiju i zatraže odštetu od 8,5 miliona evra. Taj postupak godinama traje pred Prvim opštinskim sudom, a nedavno je prekinut, pošto je Specijalno tužilaštvo preuzelo čitav predmet.
XS
SM
MD
LG