Dostupni linkovi

Zemlje regije uz Pariz


Građani BiH odali počast žrtvama u Parizu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Građani BiH odali počast žrtvama u Parizu

Zvaničnici država regije i građani odali su počast žrtvama terorističkog napada u Parizu.

U Bosni i Hercegovini je Dan žalosti, u znak solidarnosti sa žrtvama stradalim u posljednjim terorističkim napadima u Parizu. Minutom šutnje u podne je odata počast žrtvama ovog čina.

Zastave na državnim institucijama spuštene su na pola koplja. Pojačane su i provjere na graničnim prijelazima. Ispred zgrade ambasade Francuske u Sarajevu, građani su u znak solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada donosili cvijeće i upisivali se u knjigu žalosti, pišu Mirna Sadiković, Ivan Katavić i Milorad Milojević u tekstu "BiH uz Pariz".

Sirene u svim hrvatskim gradovima u ponedjeljak točno u podne, zastave na pola koplja na zgradama državnih institucija i područne i lokalne samouprave, otkazane su zabavne priredbe, u znak solidarnosti brojni su hrvatski gradovi osvjetljeni bojama francuske trobojnice. Premijer Zoran Milanović i najbliži suradnici danas u podne zapalili su svijeće za sve poginule u Parizu pred francuskim veleposlanstvom u centru Zagreba i upisali se u knjigu žalosti, piše Enis Zebić u tekstu "Dan žalosti u Hrvatskoj, gradovi u bojama francuske trobojnice".

Predstavnici crnogorskih državnih institucija, nevladinih organizacija i drugi društveni subjekti izrazili su solidarnost sa francuskim narodom koji je bio na najžešćem udaru terorista Islamske države u petak. U francuskoj ambasadi u Podgorici otvorena je knjiga žalosti u koju se upisuju poruke solidarnosti, a ispred ambasade polaže cvijeće, o čemu više možete čitati u tekstu Srđana Jankovića "Crnogorski zvaničnici odali počast žrtvama terorizma".

Na javnim mestima na Kosovu, u javnim institucijama, diplomatskim predstavništvima, u verskim i kulturnim objektima, te i u multietničkim sredinama, povećane su mere bezbednosti, rečeno je u ponedeljak na sastanka Saveta bezbednosti Kosova kojim je predsedavao premijer Isa Mustafa. Tokom sastanka razmotrena je bezbednosna situacija u zemlji nakon terorističkih napada u Parizu.

U međuvremenu, Policija Kosova je potvrdila u ponedeljak da je u nedelju na graničnom prelazu sa Makedonijom, Đeneral Janković, uhapsila tri državljana Kosova pod sumnjom da su počinili krivično delo: organizovanje i učešće u terorističkim grupama. Više o tome u tekstu Amre Zejneli "Pojačane mere bezbednosti zbog napada u Parizu".

XS
SM
MD
LG