Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bajdenu dunum zemlje na poklon


Hazim Imamović: "imam jedan komad od 15 dunuma, više zemlje nemam, da izabere u to 15 dunuma sebi dunum zemlje gdje on god želi. I volio bih tog čovjeka vidjeti na našim prostorima. Nek napravi jednu vikendicu, nek radi šta hoće, ja sam to njemu halalio"

Hazim Imamović iz Olova u srednjoj Bosni, inspirisan porukama američkog potpredsjednika u Parlamentu BiH, odlučio je pokloniti Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) komad svoje zemlje za vikendicu ili za nešto drugo. Hazim ne radi ali, kako kaže, Bajden mu je nekako prirastao srcu i bez obzira hoće li prihvatiti parcelu, ona će uvijek biti "Bajdenova".

Autor: Kadir Plećan

Posjeta američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena Bosni i Hercegovini, osim jasne političke poruke, ostaće vjerovatno upamćena i po neobičnom gestu jednog običnog bosanskog čovjeka. Hazim Imamović iz Olova odlučio je, naime, američkom potpredsjedniku Bajdenu pokloniti dunum zemlje u svojim rodnim Bakićima.

Ovaj 52-godišnjak bez zaposlenja upravo na ovoj parceli pored magistralnog puta Tuzla – Sarajevo priča nam o ovoj svojoj iskrenoj namjeri:
Taj mi je čovjek nešto legao na srce. I kada su rekli da će da dođe u Sarajevo, ja nisam mogao do njega doći, ali sam sve saslušao fino, njegove izjave i ono, i to mi je toliko leglo na srce.

„Taj mi je čovjek nešto legao na srce. I kada su rekli da će da dođe u Sarajevo, ja nisam mogao do njega doći, ali sam sve saslušao fino, njegove izjave i ono, i to mi je toliko leglo na srce. I onda sam se omišljao šta tom čovjeku da uradim, da i ja nešto... Onda sam se odlučio, imam jedan komad od 15 dunuma, više zemlje nemam, da izabere u to 15 dunuma sebi dunum zemlje gdje on god želi. I volio bih tog čovjeka vidjeti na našim prostorima. Nek napravi jednu vikendicu, nek radi šta hoće, ja sam to njemu halalio i to mu poklanjam iz svog srca.“

Hazim Imamović
Hazim Imamović ne zna hoće li se njegova želja da lično upozna potpredsjednika ostvariti, ne zna također stoje li na putu ostvarenja njegove nakane zakonske prepreke, ali zna da on i njegova porodica dio svog skromnog imanja već smatraju vlasništvom ovog visokog američkog dužnosnika:

„Sinovi i žena, svi su zadovoljni. Kažu: ’Mi stojimo iza tebe, mi poklanajamo - i ne znam šta da bi se sutra desilo, on ima dunum zemlje među tih 15 dunuma.’ Pa slušaj, svakom poštenom čovjeku ja bih to dao. Ima njih još dosta, ali ne mogu nekako da to svoje mišljenje, politiku realizuju u svijetu. A bez američke podrške nemamo mi budućnosti u BiH. Ali me povuklo to što je on iskren, realan čovjek - i da nam je, bogdo, u svijetu još takvih ljudi.“

Bez obzira da li je želja običnog bosanskog čovjeka da za svog komšiju ima američkog potpredsjednika ostvariva, ovaj gest zapravo je znak zahvalnosti za pomoć u nastojanju da Hazim Imamović i svi Bosanci i Hercegovci žive u zemlji koja će biti dio evropske porodice, u zemlji u kojoj ima mjesta za sve, posebno eto za one koji svojim angažmanom otvaraju vrata svjetlijoj budućnosti:

„On je naš komšija, on je naš prijatelj i veliki je prijatelj Bosni i Hercegovini.“

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG