Dostupni linkovi

Zemlja sve užarenija: 2014. bi mogla biti najtoplija u istoriji


Iako se to ne bi moglo reći po prilično kišnom ljetu koje smo mi imali, Zemlja je na putu da izjednači ili sruši rekord za najtopliju zabilježenu godinu, navode američki meteorolozi.

Svoj zaključak temelje na padu temperaturnih rekorda u ovoj godini, s septembrom kao posljednjim primjerom. Prosječna globalna temperatura u septembru je bila 15.72 stupnjeva, što je najtoplije u 135 godina praćenja temperatura, a septembar je četvrti mjesec koji je srušio rekord, uz svibanj, lipanj i kolovoz.

Ovo su podaci američkog Ureda za proučavanje oceana i atmosfere (NOAA), dok NASA, koja drugačije bilježi temperature, također navodi da je rujan srušio rekord.

Prvih devet mjeseci ove godine imaju globalnu temperaturu od 14.78 stupnjeva, što je jednako rekordnoj 1998. godini, a klimatologinja Jessica Blunden navodi kako je "vrlo vjerojatno" da će 2014. godina taj rekord i srušiti.

Kako prenosi CBS, za vruću 1998. bio je zaslužan El Nino na početku godine, kojeg još ove godine nije bilo. No, dugoročne prognoze pokazuju da su veliki izgledi da će se pojaviti jedan te da će temperature rasti.

"Ovo je još jedan od mnogih indikatora da klimatske promjene nisu stale i da je to jedan od najvećih problema za čovječanstvo", kaže Donald Wuebbles sa Univerziteta Illinois.

Jessica Blunden dodaje kako je septembar i peti mjesec u nizu da su oceani srušili temperaturne rekorde. Premašen je prosjek 20. stoljeća za 0,66 stepeni, što je najveće odstupanje dosad.

XS
SM
MD
LG