Dostupni linkovi

Češki predsednik vraćen u bolnicu zbog pozitivnog testa na koronu


Miloš Zeman (foto arhiva: april 2019. godine)

Češki predsednik Miloš Zeman vratio se u bolnicu nekoliko sati nakon što je pušten u četvrtak, 25. novembra, pošto je dobio pozitivan test na COVID-19, rekao je u saopštenju njegov portparol Jirži Ovčaček (Jiri Ovcacek).

Kako javlja AFP, očekivalo se da će Zeman u petak imenovati lidera desnog centra Petra Fijalu (Petr Fiala) za premijera, ali je Ovčaček rekao da će taj protokol sada biti stavljen na čekanje.

Sedamdesetsedmogodišnji Zeman je hospitalizovan 10. oktobra, dan nakon opštih izbora u Češkoj, i lečen je od problema sa jetrom za koje lekari sugerišu da bi mogli biti ciroza.

Zeman je u četvrtak ujutru napustio Prašku vojnu univerzitetsku bolnicu (UVN) na kućnu negu u svojoj rezidenciji u dvorcu Lani zapadno od Praga. Međutim, popodne istog dana, Zeman je „testiran na COVID-19 u skladu sa standardima kućne nege.

"Nažalost, rezultat je bio pozitivan“, rekao je Ovčaček.

„Predsednikov program će biti suspendovan dok se on leči od COVID-19“, dodao je Zemanov portparol, nakon što je predsednik Češke vraćen u UVN.

Lokalni mediji navode da Zeman, koji je primio tri doze vakcine protiv bolesti COVID-19, nije pokazao simptome bolesti.

Zeman je trebalo da imenuje Fialu u petak, ali je infekcija odložila ceremoniju na neodređeno vreme.

Fiala je predsednik desničarske Građanske demokratske partije, koja se udružila sa centrističkim demohrišćanskim demokratama i partijom desnog centra TOP 09 kako bi formirala alijansu Zajedno koja je pobedila na oktobarskim izborima.

Zajedno su tesno pobedili populistički ANO, pokret odlazećeg milijardera premijera Andreja Babiša.

Zemanova najnovija hospitalizacija dodatno je odložila stvari u trenutku kada se Češka, članica Evropske unije (EU) u kojoj živi 10,7 miliona ljudi, bori sa rekordnim dnevnim porastom zaraženih korona virusom.

Češko ministarstvo zdravlja registrovalo je u sredu 18.004 nova slučaja nakon rekordnih 25.877 dan ranije.

Taj skok je naveo odlazeću Babišovu vladu da u četvrtak najavi nova ograničenja, uključujući zatvaranje restorana, barova i diskoteka noću, kao i božićnih pijaca u celosti.

Bolnicama na istoku ponestaje kapaciteta, a neke su počele da premeštaju pacijente u manje zakrčene ustanove u drugim delovima zemlje.

XS
SM
MD
LG