Dostupni linkovi

Češka vlada podnijela ostavku nakon poraza na izborima


Premijer Andrej Babiš je ponudu ostavke poslao u pismu predsjedniku Milošu Zemanu
Premijer Andrej Babiš je ponudu ostavke poslao u pismu predsjedniku Milošu Zemanu

Češka vlada, u skladu sa ishodom parlamentarnih izbora, pristala je da podnese ostavku u četvrtak 11. novembra, rekao je premijer Andrej Babiš, obećavajući da će njegova vlada u odlasku nastaviti s naporima da ukroti novi val pandemije COVID-19.

Babiš je rekao da je ponudu ostavke poslao u pismu predsjedniku Milošu Zemanu, koji je hospitalizovan od 10. oktobra, umjesto da je uruči lično, kao što je uobičajena praksa.

Kada Zeman prihvati ostavku, treba da zaduži odlazeću vladu da obavlja svoje dužnosti do imenovanja nove vlade, što se očekuje u narednim sedmicama.

Zemlja sa 10,7 miliona stanovnika prijavila je 13.502 nova slučaja COVID-19 ranije u četvrtak, dok je broj hospitalizacija narastao na 3.452, a neke bolnice su primorane da ograniče njegu koja nije hitna.

Babiš i njegovi saveznici izgubili su na izborima od 8. do 9. oktobra od dva bloka opozicionih stranaka koje su se već složile da formiraju sljedeću vladu, s Petrom Fialom, liderom najjače stranke u petočlanoj koaliciji, kao budućim premijerom.

Savez Zajedno i Savez Piratske stranke i Stranke poglavara i nezavisnih saopštili su nakon izbora da će odmah započeti razgovore o formiranju nove vlade.

Oni će imati 108 od ukupno 200 mjesta u parlamentu, što znači da će moći da formiraju većinsku vladu.

XS
SM
MD
LG