Dostupni linkovi

Zeman imenovao Petra Fijalu za novog predsednika češke vlade


Uz posebne sanitarne mere, da ostane izolovan od svih u prostoriji jer je zaražen virusom korona, predsednik Češke Miloš Zeman u zamku Lani kraj Praga imenovao je danas lidera koalicije Zajedno koja je pobedila na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra, Petra Fijalu za novog premijera.

"Zato što šef države treba da doprinese mirnom predavanju vlasti već sutra ću se sresti sa prvim kandidatom za ministra i ta serije susreta završiće 13. decembra i tada može da se priprema imenovanje vlade", kazao je predsednik Zeman.

Zeman je Petru Fijali, novom premijeru, 57-godišnjem profesoru politikologu, nekadašnjem rektoru Masarikovog univerziteta u Brnu, lideru Građanske demokratske stranke od 2014. godine, koji je vratio na vlast nakon pada konzervativne vlade premijera Petra Nečasa, dao savet da ceni one koji su nešto u životu postigli, a da ne poštuje novinare ili političare koji samo brbljaju i popuju kako nešto treba da se radi.

"Uveren sam da ćemo ubrzo imati vladu koja će biti stabilna, imamo obavezujuću podršku birača za to i učinićemo sve da to bude vlada promena za budućnost", kazao je novi češki premijer.

Zeman je premijera imenovao iz specijalnog staklenog boksa jer je u četvrtak na svoje insistiranje, uprkos savetima lekara, pušten iz bolnice posle sedam nedelja ali PCR test je pokazao da je zražen virusom korona i hitno je istog dana vraćen u bolnicu da primi antitela.

U subotu je pušten ponovo na kućno lečenje u zamak Lani u kome može makar u smanjenom obimu da obavlja svoje ustavne obaveze, a sanitarna inspekcija naredila je 14 dana izolacije tako da svi sastanci moraju da se odvijaju iza pleksiglasa ili preko video konferencija.

Iako je Fijala danas imenovan za premijera Češke sve dok Zeman ne imenuje novu vladu, zemlju vodi vlada u ostavci na čelu sa premijerom u ostavci Andrejom Babišom.

XS
SM
MD
LG