Dostupni linkovi

Vlada RS-a udaljila Zeljkovića sa pozicije direktora Instituta za javno zdravstvo


Branislav Zeljković
Branislav Zeljković

Vlada Republike Srpske donijela je rješenje o udaljavanju Branislava Zeljkovića sa mjesta direktora Instituta za javno zdravstvo RS, potvrđeno iz Vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta za Radio Slobodna Evropa (RSE) u četvrtak, 23. septembra.

Branislavu Zeljkoviću, osumnjičenom za zloupotrebe prilikom nabavki koje je Institut za javno zdravstvo RS provodio tokom pandemije COVID-19, Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor 18. septembra.

Ista je mjera izrečena još trojici osumnjičenih u slučaju sumnjivih nabavki.

Iz Vlade RS su rekli da će ovo rješenje biće na snazi dok traje pritvor.

Zeljković je uhapšen 16. septembra, dok su dan ranije u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova RS uhapšeni Saša Marković, direktor banjalučke turističke agencije „Travel for fun“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ iz Banjaluke koje se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima i Dragan Dubravac, direktor firme "Promeding" iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Institut za javno zdravstvo RS je od ovih preduzeća, po cijenama višestruko višim od tržišnih, vršio javne nabavke na početku pandemije, u martu i aprilu 2020. godine, prilikom čega je pribavljena protivpravna imovinska korist od oko 790.000 KM (395.000 eura).

XS
SM
MD
LG