Dostupni linkovi

Željezničari Vladi RS: Dajte nam ono što smo zaradili


Štrajk upozorenja
Štrajk upozorenja

Radnici Željeznica Republike Srpske nakon četiri godine ponovo prijete štrajkom i to opet zbog neisplaćenih primanja. Dali su Vladi rok do 11. aprila da im se ispune zahtjevi ili kreću u generalni štrajk i proteste. Traže isplatu pet miliona evra dugovanja, te ostavku direktora i uprave. Iz Vlade šalju saopštenja, uprava Željeznica ćuti, a dugovanja se gomilaju.

Da tako više ne može poručili su 6. aprila jednočasovnim štrajkom upozorenja. Tačno u 12 časova na sat vremena prestali su sa radom, zaustavili vozove, te sa Željezničkog kolodvora u Banjaluci poručili Vladi da im da ono što su zaradili. Istakli su da Vlada kao većinski vlasnik nije Željeznicama isplatila pet poslijednjih grantova vrijednih pet miliona evra.

Zlatko Marin, foto: Gojko Veselinović
Zlatko Marin, foto: Gojko Veselinović

"Naši zahtjevi ovog današnjeg štrajka su isplata februarske plate, isplata šest toplih obroka i devet naknada za prevoz, te da u daljem periodu sve ide u skladu sa Zakonom. Drugi naš zahtjev da se izvrši sistematizacija radnih mjesta po stvarnim potrebama, a treći zahtjev jeste smjena generalnog direktora, odnosno pokretanje odgovornosti protiv direktora i bivše uprave", kaže predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti Zlatko Marin.

Radnici su dali Vladi rok do ponedeljka 11. aprila da im ispuni zahtjeve, u protivnom su obećali radikalne mjere.

"Potpuna obustava saobraćaja uz blokadu svih putnih komunikacija koje se ukrštaju sa željeznicama. Drugi prijedlog je da se organizuju masovniji protesti prema Vladi, a treći prijedlog je nešto još radikalnije o čemu će se tek čuti", kaže Marin.

Direktor Željeznica Dragan Savanović nije bio dostupan za medije, a kako je ministar saobraćaja na službenom putu, ovo ministarstvo zajedno sa Ministarstvom finansija objavilo je saoštenje u kojem, između ostalog, pozivaju sindikate na pregovore.

"Željeznice RS ranije su obavijestile Ministarstvo saobraćaja i veza da ne mogu izmiriti dospjela dugovanja, nakon čega je ministar saobraćaja i veza upoznao Ministarstvo finansija Republike Srpske sa situacijom u kojoj se ovo preduzeće nalazi. Ministarstvo finansija Republike Srpske nas je obavijestilo da će u narednom periodu u skladu sa punjenjem budžeta i prioritetima u odnosu na ostala dospjela potraživanja biti isplaćene zaostale subvencije prema Željeznicama Republike Srpske”, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i veza.

Za kriminal neko mora da odgovara

Željeznice još nisu isplatile 10 miliona evra za regres i topli obrok iz 2012. godine, koje je više od 1.700 radnika dobilo pojedinačnim tužbama. Godinama gomilaju minuse čiji se iznos konstatno skriva od javnosti, a odavno se spekuliše i da Željeznice služe za stranačko zapošljavanje uoči izbora.

Željeznička stanica u Banjaluci, foto: Gojko Veselinović
Željeznička stanica u Banjaluci, foto: Gojko Veselinović

Prema poslijednjem revizorskom izvještaju o poslovanju Željeznica, urađenom 2012. godine, akumulirani gubitak bio je veći od 105 miliona evra, a u preduzeću je bilo zaposleno više od 3.300 radnika i to mimo pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta donesenog 2005. godine, koji je mijenjan 48 puta.

Među najvećim primjedbama 2012. godine bilo je zapošljavanje radnika bez javnog konkursa, slučajevi neposjedovanja adekvatne stručne spreme u odnosu na zahtijevanu na konkretnim radnim mjestima, primjenu viših koeficijenata za obračun primanja i slično.

Samo prošlu godinu Željeznice su završile sa gubitkom od preko 16 miliona evra, a smanjenjem kapitala preduzeća pokušali su smanjiti ukupni gubitak, koji je, prema njihovim podacima, 22 miliona evra.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa, kaže da godinama upozoravaju na kriminal i štetne ugovore u Željeznicama, ali se ništa po tom pitanju ne dešava.

"Podnijeli krivične prijave Centru javne bezbjednosti, Tužilaštvu - niko nije ništa do sada uradio. Mi ne znamo da li neko smatra da ovo ne predstavlja bilo kakav oblik kriminala - mi smatramo da predstavlja i da neko za ovo treba da odgovara", kaže Cvjetković.

Procjene ukupnih akumuliranih gubitaka Željeznica zaključno sa 2015. godinom su oko 130 miliona evra, što za 40 miliona evra premašuje vrijednost imovine i kapitala preduzeća, pa radnici strahuju da će Željeznice otići u stečaj.

XS
SM
MD
LG