Dostupni linkovi

Dok avioni stoje, železnice Srbije trljaju ruke


Putnici se ukrcavaju u voz na železničkoj stanici u Beogradu
Putnici se ukrcavaju u voz na železničkoj stanici u Beogradu
Iako je izvesno da će avio saobraćaj iznad Evrope potpuno biti normalizovan, na beogradskoj železničkoj stanici i dalje ima dosta inostranih putnika, ali manje nego u danima kada se pojavio oblak vulkanske prašine sa Islanda.

Što se više aviona vraća na redovne letove vagoni su prazniji, i tromi i uglavnom neugledni srpski vozovi voze sve manje putnika.

Najviše stranaca koji su u tranzitu iz Beograda vozom putovali u zapadnu Evropu bilo je na liniji za Minhen, a nesto manje ka Budimpešti i Cirihu.

Na glavnoj železničkoj stanici Beograd uglavnom su ostali stranci koji se nisu mnogo trudili da nabave avionske karte, ili jednostavno vole putovanje vozom.

"Mi smo iz Maribora, iz Slovenije. Bili smo u Kruševcu na razmeni učenika i sada se vraćamo kući. Oduševljeni smo, ovde nam se jako dopada, ljudi su gostoljubivi i prijatni."

RSE: Kako je putovati kroz Srbiju, malo ste putovale autobusom, sada ćete vozom?

"Baš je zanimljivo, bili smo na Kopaoniku, tu je bilo puno ljudi, hrana nam se veoma dopala, sada ćemo morati na dijetu!"

Zbog prizemljenih aviona na većini vazduhoplovnih linija, prethodnih dana najviše su profitirale železnice Srbije koje su prodavale 70 odsto karata više nego što je uobičajeno.

Najviše putnika bilo je ka zapadnoj Evropi, a neki od onih koji su razgovarali sa nama došli su vozom, i to ne prvi put:

"Ja sam treći put ovde i iz Francuske sam. Došao vozom sa devojkom interrejlom pre godinu i po dana, malo smo obišli Balkan, i tako, volimo da putujemo vozom… A osam meseci posle toga sam takođe vozom došao sa drugom, i onda smo malo stopirali putujući po celoj Srbiji. I sada sam tu, na novim putovanjima."

RSE: Kako je putovati vozom po Srbiji?

"Pa, fino je, posebno što možete da gledate krajolik dok se vozite, takođe je vrlo jeftino, što je jako dobro. Jedini problem je što su vagoni stari i prljavi, ali to je uobičajeno za ove krajeve, da je drugačije i skuplje ne bi ličilo na Srbiju, već više na Francusku."

Džudit je došla iz Austrije, iz Salcburga:

"Vozom, putujem samo vozom."

RSE: Idete u Požegu, zašto baš tamo?

"Ne znam, želim da vidim taj grad. Pre nego što sam kretala iz Austrije neko mi je rekao da obiđem Požegu. Našla sam je na mapi na internetu, i to je bilo to, idem da vidim… Čula sam da je lepo, da je Zlatibor blizu, mislim da ću se dobro provesti. Volim da putujem ovuda, bila sam toliko puta do sada. Vozovi su tako staromodni, ali mi je baš to zanimljivo jer je različito od onoga gde ja živim. Ovdašnja priroda je fantastična, čuvajte je jer je predivna."

Poslušajte čitav prilog:

XS
SM
MD
LG