Dostupni linkovi

Ukrajinski predsjednik obišao jug zemlje


Zelenskij (lijevo) zahvaljuje vojnicima na službi, 18. lipnja 2022.
Zelenskij (lijevo) zahvaljuje vojnicima na službi, 18. lipnja 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji rijetko ide van glavnog grada Kijeva, od početka ruske invazije je 18. lipnja prvi put posjetio mesto Mikolajev na jugu zemlje.

Videosnimka koju je objavilo ukrajinsko Predsjedništvo pokazuje da Zelenskij obilazi teško oštećenu stambenu zgradu i sastaje se s lokalnim dužnosnicima.

Lučki i industrijski grad Mikolajev koji je imao oko pola milijuna stanovnika prije rata i dalje je pod ukrajinskom vlašću ali je u opasnosti jer je blizu oblasti Herson pod ruskom okupacijom.

Grad je česta meta zato što se nalazi na putu za Odesu, najveću ukrajinsku luku, koja je oko 130 kilometara jugozapadno.

Zelenskij je došao dan nakon što su u tom gradu u ruskom udaru dvije osobe ubijene, a 20 je ranjeno.

U videosnimci prikazano je kako lokalni guverner Vitalij Kim pokazuje Zelenskom štete nanijete stambenoj zgradi. Velika zgrada ima ogromnu rupu, a vidi se unutrašnjost stanova.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zelenskij je također sudjelovao na sastanku s lokalnim dužnosnicima u nekom prostoru koji izgleda kao podrum ili suteren, gdje je podijelio priznanja za pokazanu hrabrost.

Njegov ured je priopćio da je razgovarao o stanju privrede i poljoprivrede, kao i o ponovnom uspostavljanju opskrbe vodom.

"Posebna pozornost data je kopnenim i pomorskim prijetnjama. Ne prestajemo raditi za pobjedu", navodi se u priopćenju.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG