Dostupni linkovi

Zelenski poziva na globalne proteste protiv rata u Ukrajini


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je građane širom svijeta da izađu na ulice i protestvuju protiv ruske invazije na njegovu zemlju.

"Dođite s ukrajinskim simbolima da podržite Ukrajinu, podržite slobodu, podržite život", kazao je Zelenski u video obraćanju u srijedu, 23. marta.

Zelenski, koji se od početka ukrajinske krize obraća putem video poruka, pozvao je građane u cijelom svijetu da se "suprotstave ratu".

U četvrtak, 24. februara, bit će navršeno mjesec dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

"Dođite iz svojih ureda, domova, škola i sveučilišta, dođite u ime mira. Svijet mora zaustaviti Rusiju. Mora zaustaviti rat. Već mjesec dana to traje i slama mi srce. Slama srca svih Ukrajinaca", kazao je Zelenski.

Stotine civila je ubijeno, stotine ranjeno, a više od tri i pol miliona Ukrajinaca pobjeglo je iz svoje zemlje, otkako je 24. februara počela ruska invazija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da su ukrajinske zdravstvene ustanove napadnute 64 puta u posljednjih mjesec dana. U tim napadima je, kako navodi WHO, poginulo 15 osoba, a 37 je ozlijeđenih.

Rusija negira da napada civile i tvrdi da u Ukrajini provodi "posebnu vojnu operaciju, čiji je cilj uništenje vojne infrastrukture".

Izvor: AFP, BBC, DPA

XS
SM
MD
LG