Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da je Rusija zaustavila humanitarne radnike za Mariupolj


Ljudi kopaju grob na ulici u opkoljenom južnom lučkom gradu Mariupolju, Ukrajina, 20. marta 2022.

Ukrajinski lideri optužili su Rusiju da je uhvatila 15 spasilaca i vozača iz humanitarnog konvoja koji su pokušavali donijeti hranu i druge neophodne zalihe u lučki grad Mariupolj gdje se vode žestoke borbe u središtu, i koji je pod intenzivnim ruskim bombardiranjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je 100.000 civila ostalo u Mariupolju, jednom od najrazorenijih gradova u ratu-bez hrane, vode, lijekova i grijanja.

Zelenski je, govoreći kasno u utorak u svom govoru, optužio ruske snage da su blokirale konvoj pomoći, uprkos tome što je unaprijed dogovorena ruta.

"Pokušavamo da organizujemo stabilne humanitarne koridore za stanovnike Mariupolja, ali su skoro svi naši napori, nažalost, propali zbog ruskih okupatora, granatiranjem ili namjernim terorom", rekao je Zelenski.

Crveni krst je potvrdio da konvoj humanitarne pomoći koji je pokušavao da stigne do grada nije uspio da uđe.

Pokušaj konvoja da isporuči pomoć uslijedio je nakon što su ruski mornarički brodovi dodani ruskim zračnim i kopnenim napadima na Mariupolj, rekli su američki zvaničnici.

Mariupolj, ključna strateška meta Moskve, izdržao je nedeljama rusko bombardovanje.

Ukrajina je u ponedeljak 21. marta prkosila ultimatumu da se grad preda kao uslov da ruske snage puste civile da bezbjedno odu.

Invazija Rusije na Ukrajinu počela je 24. februara.

XS
SM
MD
LG