Dostupni linkovi

Zelenski narednih nedjelja očekuje status kandidata za članstvo Ukrajine u EU


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (L) i ambasador Evropske unije u Ukrajini, Mati Masikas, Kijev, 18. april 2022.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (L) i ambasador Evropske unije u Ukrajini, Mati Masikas, Kijev, 18. april 2022.

Ukrajina očekuje da će u narednih nekoliko nedjelja dobiti kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju (EU), rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak, 18. aprila nakon sastanka sa Matijem Masikasom, izaslanikom EU, u Kijevu.

Zelenski je Masikasu predao odgovore na EU upitnik za članstvo, koji mu je uručila predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen tokom njene posjete Ukrajini ranije ovog mjeseca.

"Vjerujemo da ćemo dobiti podršku, postati kandidat za članstvo, nakon čega bi posljednji korak mogao da počne", rekao je Zelenski Masikasu, što može da se vidi u snimku sastanka postavljenom na društvene mreže.

"Još jedan korak na evropskom putu Ukrajine", naveo je Masikas na Tviteru.

Šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je da se Ukrajina nada da će dobiti kandidatski status nakon samita EU lidera u junu – poslije čega očekuje ubrzane pregovore po ubrzanim procedurama.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, ova država je pojačala svoje aktivnosti i apele prema EU da postane članica ovog saveza država.

Evropske vođe su podržale ukrajinske ambicije, ali nisu postavljali nikakve rokove i izrazili su skepsu prema ubrzanju procesa koji inače traje godinama.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG