Dostupni linkovi

Zelenski pozvao svet 'da osudi pseudoreferendume'


"To nije samo zločin protiv međunarodnog prava i ukrajinskog prava, to je zločin protiv jednog naroda", izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon što je Kremlj u četiri regije Ukrajine otpočeo montirane referendume o priključenju Rusiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je svet da osudi "pseudoreferendume", nakon što su zvaničnici koje podržava Kremlj u četiri delimično okupirane regije Ukrajine otpočeli montirane referendume o priključenju Rusiji.

"Svet će reagovati apsolutno pravedno na pseudoreferendume – oni će biti nedvosmisleno osuđeni", rekao je Zelenski 23. septembra, u obraćanju naciji.

"To nije samo zločin protiv međunarodnog prava i ukrajinskog prava, to je zločin protiv jednog naroda", dodao je.

Administracija pod kontrolom Moskve, u regijama Lugansk i Donjeck na istoku i Herson i Zaporožje na jugu, sprovodi glasanje koje je počelo od 23. septembra.

Trajaće do utorka, 27. septembra.

Glasanje je u suprotnosti s Poveljom Ujedinjenih nacija (UN), jer se održava u ratnim okolnostima.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je ljudima zabranjeno da napuštaju neka okupirana područja dok se glasanje ne završi. Opisali su da su naoružane grupe dolazile ljudima u kuće kako bi ih primorali da glasaju, dok je zaposlenima prećeno otpuštanjem ako ne učestvuju.

Glasanja u regijama Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje su na brzinu organizovana nakon što je Ukrajina u kontraofanzivi ponovo zauzela velike delove severoistoka.

Rusija tvrdi da referendumi nude priliku ljudima u regionu da izraze svoje mišljenje.

Ukrajina, zapadni lideri i Ujedinjene nacije osudili su glasanje kao nelegitiman korak koji vodi do ilegalne aneksije teritorija. Nema nezavisnih posmatrača, a veliki deo predratnog stanovništva je pobegao.

Sjedinjene Države su spremne da nametnu dodatne sankcije Rusiji u saradnji sa svojim saveznicima ako Moskva krene u aneksiju delova ukrajinske teritorije, saopštila je Bela kuća.

NATO će pojačati svoju pomoć Kijevu kao odgovor na "lažne" referendume, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG