Dostupni linkovi

Zelenski kaže da je Ukrajina od Rusije povratila više gradova


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski preneo je "dobre vesti", tvrdeći da je nekoliko gradova ponovo zauzeto od Rusije. Već danima se govori o mogućem prodoru u istočnu oblast Harkiva, ali od ukrajinskih zvaničnika nije bilo reči o tome.

Zelenski je odbio da navede koji su gradovi ponovo zauzeti, rekavši da "sada nije vreme da ih imenuje". Američki zvaničnici rekli su da Ukrajina ostvaruje "spor, ali značajan napredak" protiv ruskih snaga. Govoreći u svom noćnom video obraćanju Ukrajincima, predsednik Zelenski je rekao da postoje "dobre vesti" o uspehu ukrajinskih trupa o kojima se priča.

"Mislim da je svaki građanin ponosan na naše vojnike", rekao je on i dodao: "Sada nije vreme da imenujemo naselja u koja se vraća ukrajinska zastava".

Ukrajina je pooštrila svoju operativnu bezbednost poslednjih nedelja, podelivši nekoliko detalja o široko očekivanoj kontraofanzivi na istoku i jugu. Ukrajinski vojnici pokrenuli su ofanzivu jugoistočno od Harkiva, prema istočnom regionu Donjecka, nad kojim Rusija održava značajnu vojnu kontrolu od početka rata.

Neki izveštaji sugerišu da su ukrajinske snage možda nekoliko desetina kilometara od grada Izjuma, važne karike u ruskom vojnom lancu snabdevanja. Govoreći na jednom događaju u Sjedinjenim Državama, Kolin Kal - podsekretar odbrane za politiku - sugerisao je da su ukrajinske snage u nekim oblastima imale bolji učinak od Rusije. "Mislim da Ukrajinci sporo, ali značajno napreduju. I videćemo kako će se stvari odvijati", rekao je on, a prenosi agencija Rojters.

"Ali svakako mislim da stvari idu bolje na ukrajinskoj strani trenutno na jugu nego što je istina na ruskoj strani. Situacija je, međutim, i dalje teška". U svom noćnom ažuriranju, ukrajinski generalštab je u četvrtak rekao da je "odbio sve ruske napade" u oblastima Harkiva i Donjecka – ali da su obe strane nastavile da razmenjuju artiljeriju i vazdušne udare, oštetivši desetak različitih mesta.

XS
SM
MD
LG