Dostupni linkovi

Zelenski pozvao na kompletan prekid trgovine Evrope i Rusije


Zelenski je u video obraćanju od evropskih lidera zatražio da "guraju Rusiju da napusti Ukrajinu"
Zelenski je u video obraćanju od evropskih lidera zatražio da "guraju Rusiju da napusti Ukrajinu"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je evropske lidere da prekinu svaki oblik trgovine s Rusijom uslijed upozorenja Kremlja da bi nove sankcije mogle "pogoditi sve", prenosi AFP.

"Molimo vas da ne sponzorišete ratno oružje ove zemlje, Rusije. Nema evra za okupatore. Zatvorite sva svoja vrata za njih. Nemojte im izvoziti svoju robu. Uskratite energetske resurse. Gurajte Rusiju da napusti Ukrajinu", rekao je Zelenski u novom video obraćanju.

Obraćajući se direktno Njemačkoj, rekao je "imaš snagu. Evropa ima snagu".

Njemačka se protivi potpunom zaustavljanju uvoza ruske energije, uprkos pozivima nekoliko zemalja EU, uključujući baltičke zemlje, na embargo na uvoz ruske nafte i gasa.

Njemačka ostaje pri stavu da ne može bez uvoza nafte iz Rusije, rekao je 21. marta portparol vlade.

Evropski šefovi diplomatije 21. marta u Briselu raspravljaju o novim evropskim sankcijama protiv rusije, a među njima su i sankcije u energetskom sektoru – koje bi posebno trebalo da ciljaju naftni sektor.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio na evropski naftni embargo.

"Takav embargo bi imao vrlo ozbiljne posljedice po svjetsko energetsko tržište. To će imati veoma ozbiljan negativan uticaj na energetski balans u Evropi", rekao je Peskov novinarima.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu i drugi najveći proizvođač prirodnog gasa sa snažnom pozicijom u Evropi, gdje pokriva 25 odsto snabdijevanja naftom i 30 do 40 odsto gasom.

Moskva je bila pouzdan snabdjevač Evrope energentima još od sovjetske ere, uprkos hladnoratovskoj konfrontaciji, krahu komunizma, ratovima i recesijama.

Odnos Moskve i Berlina je godinama bio posebno čvrst, jer je Njemačka ruski prirodni gas vidjela kao most u svojoj energetskoj tranziciji s uglja i nuklearne energije na solarnu energiju i energiju vjetra.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG