Dostupni linkovi

Zelenski očekuje dobre vesti o isporukama oružja


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je nadu da će saveznici obezbediti potrebno oružje dok ukrajinske snage pokušavaju da zaustave napredovanje ruskih snaga na istoku usred izveštaja o žestokim borbama u gradu Sjevjerodonjecku na istoku zemlje.

U svom dnevnom video obraćanju kasno uveče 28. maja, Zelenski je rekao da očekuje dobre vesti o isporukama oružja ove nedelje, ne iznoseći detalje. Zelenski je rekao da je vojna situacija u regionu Donbasa veoma komplikovana, dodajući da se odbrana drži na brojnim mestima, uključujući Sjevjerodonjeck i Lisičansk, poslednje veće oblasti pod kontrolom Ukrajine u regionu Luganska.

"„Tamo je neopisivo teško. I zahvalan sam svima koji su razumeli ovaj juriš", rekao je on. Izveštava se da su ruske invazione snage poslednjih dana ostvarile napredak u Donbasu na istoku Ukrajine, koji obuhvata oblasti Lugansk i Donjeck.

Borbe za kontrolu nad Sjevjerodonjeckom se nastavljaju, a ruske snage izvodile su jurišne operacije 28. maja, saopštio je 29. maja Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Uz upotrebu artiljerije, ruske snage su izvele jurišne operacije na području grada Sjevjerodonjecka", navodi se u saopštenju Generalštaba na Fejsbuk stranici. Britansko ministarstvo odbrane je u svom dnevnom obaveštajnom izveštaju od 28. maja navelo da bi Kremlj, ukoliko Rusija uspe da preuzme te oblasti, to verovatno posmatrao kao suštinsko političko dostignuće, koje bi mogao da iskoristi da opravda svoju invaziju na ruski narod.

Komentari Zelenskog usledili su nakon što je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao da je Ukrajina počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz Sjedinjenih Država.

"Obalsku odbranu naše zemlje neće ojačati samo rakete Harpun – njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi", napisao je Reznikov na svojoj Fejsbuk stranici 28. maja. On je rekao da će rakete obala-brod harpun biti korišćene zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun u odbrani obale zemlje, uključujući južnu luku Odesa.

Serhij Bračuk, portparol regionalne vojne administracije Odesa na jugu Ukrajine, rekao je u onlajn objavi "predato nam je toliko Harpuna da možemo da potopimo celu rusku Crnomorsku flotu. Zašto ne?"

Prošlog meseca, Moskva, vodeći brod ruske Crnomorske flote, potonuo je nakon, kako Ukrajina kaže, protivbrodskog raketnog napada. Moskva kaže da je požar izazvala eksplozija municije.

Nakon što je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, Rusija je uvela pomorsku blokadu ukrajinskih luka. Ukrajina je veliki izvoznik žitarica, a blokada njenog izvoza preti da dovede do nestašice hrane u brojnim zemljama, uključujući Afriku.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su 28. maja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Oni su ga pozvali da ukine rusku blokadu luke Odesa kako bi omogućio ukrajinski izvoz žitarica, rekla je Francuska. Kremlj je saopštio da im je Putin rekao da je Moskva spremna da razgovara o načinima da se Ukrajini omogući da nastavi isporuku žita iz crnomorskih luka.

XS
SM
MD
LG