Dostupni linkovi

Ukrajina dobija rakete Harpun i haubice iz Danske i SAD


Raketa Harpun
Raketa Harpun

Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz Sjedinjenih Država, rekao je 28. maja ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Obalska odbrana naše zemlje neće biti ojačana samo raketama Harpun – njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi," napisao je Reznikov na svojoj Fejsbuk stranici.

On je rekao da će rakete obala-brod Harpun biti u upotrebi zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun za odbranu Crnog mora, uključujući južnu luku Odesa.

Harpun je protivbrodska raketa za sve vremenske prilike koja koristi aktivno radarsko navođenje i leti tik iznad vode da bi izbegla odbranu.

Može se lansirati iz brodova, podmornica, aviona ili obalskih baterija. Rusija je blokirala ukrajinske luke, ometajući izvoz vitalnog žita, i koristila je svoju crnomorsku flotu za raketne napade na ukrajinske gradove.

Reznikov je rekao da je Ukrajina takođe dobila niz teških artiljerijskih oruđa, uključujući modifikovane samohodne haubice M109 američke proizvodnje koje će omogućiti ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve sa veće udaljenosti.

Ukrajina je saopštila da želi da obezbedi isporuke višecevnih raketnih bacača M270 (MLRS) proizvedenih u SAD kako bi ojačala svoju odbranu na istoku, gde Rusija vodi sve agresivniju ofanzivu podržanu neselektivnom artiljerijskom vatrom koja je izazvala ogromne štete, a ubijeno je stotine civila.

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom

XS
SM
MD
LG