Dostupni linkovi

Zelenski odgovorio na Muskovu Tviter 'anketu o mirovnom planu' za okončanje rata u Ukrajini


Musk je zatražio od svojih 107,7 miliona sledbenika da glasaju o idejama koje uključuju i ustupanje teritorije Rusiji.
Musk je zatražio od svojih 107,7 miliona sledbenika da glasaju o idejama koje uključuju i ustupanje teritorije Rusiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uzvratio je Elonu Musku nakon što je šef kompanije Tesla objavio anketu na Tviteru sa svojim sugestijama za okončanje ruske invazije. Musk je zatražio od svojih 107,7 miliona sledbenika da glasaju o idejama koje uključuju ustupanje teritorije Rusiji.

Kao odgovor, Zelenski je objavio sopstvenu anketu pitajući korisnike da li im se najbogatiji čovek na svetu više dopadao kada je podržavao Ukrajinu.

Drugi Ukrajinci kritikovali su Muska.

Odlazeći ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnyk upotrebio je jaku psovku, koju je opisao kao svoj "veoma diplomatski odgovor". U međuvremenu, ruski šahovski velemajstor Gari Kasparov je rekao: "Ovo je moralni idiotizam, ponavljanje kremaljske propagande, izdaja ukrajinske hrabrosti i požrtvovanja".

Šta je tvitovao Musk?

Predlog je glasio:

  • "Ponoviti izbore aneksiranih regiona pod nadzorom UN. Rusija odlazi ako je to volja naroda;
  • Krim zvanično deo Rusije, kako je bilo od 1783. (do greške Hruščova);
  • Da se obezbedi vodosnabdevanje Krima;
  • Da Ukrajina ostane neutralna."

Musk je za manje od dva sata dobio više od milion odgovora, a većina se ne slaže sa njegovim mišljenjem o mogućem ishodu. Za takav rezultat glasanja optužio je botove.

Zatim je izneo sledeći predlog:

"Volja naroda koji živi u Donbasu i na Krimu treba da odluči da li žele da budu deo Rusije ili Ukrajine. Da ili ne?", napisao je.

Ruski predsednik Vladimir Putin već je proglasio četiri ukrajinska regiona za deo Rusije, nakon takozvanih referenduma koje su Kijev i njegovi zapadni saveznici proglasili lažnim. Rusija ne kontroliše u potpunosti nijedan od četiri regiona.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak je napisao u komentaru: "Da li pokušavaš da legalizuješ pseudoreferendume koji su se održali pod pretnjom oružja u uslovima progona, masovnih pogubljenja i mučenja? Loš put."

Musk je odgovorio: "Ne, predlažem da se glasa pod nadzorom UN (ili izaberite svoj subjekt ili državu od najviše poverenja)". Usledio je još jedan tvit u kojem je naveo: "Možda pristup sličan Kosovu".

Zelenski je odgovorio sopstvenom anketom i pitanjem: "Koji @elonmusk vam se više sviđa? Onaj koji podržava Ukrajinu (ili) Onaj koji podržava Rusiju". Osam sati nakon objavljivanja, za tu anketu se glasalo više od 1,5 miliona puta.

XS
SM
MD
LG