Dostupni linkovi

Zelenski kaže da se pojačavaju ruski napadi na istoku Ukrajine


Dim iznad oštećenih zgrada u Toškivki, u ukrajinskoj oblasti Lugansk, 19. juna.
Dim iznad oštećenih zgrada u Toškivki, u ukrajinskoj oblasti Lugansk, 19. juna.

Ruske snage nastavile su granatirati Donbas, a ukrajinski zvaničnici kažu da je situacija na cijeloj liniji fronta na istoku "izuzetno teška”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da je Moskva "veoma nervozna" zbog skore odluke Evropskog vijeća o odobravanju Ukrajini status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Ukrajinske snage nastavljaju da brane Lisičansk i Sjeverodonjeck, gde se vode najteže borbe, rekao je vojni guverner Luganska Sergej Hejdej (Serhiy Hayday).

On je na nacionalnoj televiziji rekao da ruske snage kontrolišu veći deo Sjeverodonjecka, ali ne i hemijsku tvornicu Azot, gde se sedmicama skriva na stotine civila. Rekao je i da je put koji povezuje ova dva grada sa gradom Bakhmut bio pod stalnom granatiranjem.

"Lisčansk je cijeli dan patio od masivnog ruskog granatiranja. Za sada je nemoguće utvrditi broj žrtava", rekao je on, dodajući da je to granatiranje bilo možda najteže koje je grad do sada doživio.

Međutim, Rusi do sada nisu uspjeli da završe opkoljavanje ukrajinskih snaga, koje su im, kako je on rekao, nanosile "značajne gubitke”.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dok je Rusija fokusirala svoju vatrenu moć na Donbas, napredni zapadni sistemi naoružanja donirani Ukrajini počeli su da ostavljaju trag na drugim mestima na liniji fronta, objavila je britanska vojna obaveštajna služba u svom dnevnom biltenu 21. juna.

Ukrajinske snage prošle sedmice potvrdile su svoju prvu uspješnu upotrebu protivbrodskih projektila Harpoon, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

"Meta napada je gotovo sigurno bio ruski pomorski tegljač Spasatel Vasily Bekh, koji je dopremao oružje i osoblje na Zmijsko ostrvo u sjeverozapadnom Crnom moru", saopštili su britanski obavještajci, dodajući da je Ukrajina u velikoj mjeri neutralisala sposobnost Rusije da uspostavi kontrolu u sjeverozapadnom Crnom moru.

U najvećoj ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, koju je blokirala ruska mornarica, ruski projektil uništio je, 20. juna, skladište hrane, saopštila je ukrajinska vojska.

Lider aneksiranog Krima Sergej Aksjonov, rekao je 20. juna da su tri osobe ranjene, a još sedam nestalo nakon što su ukrajinske snage napale platforme za bušenje nafte u Crnom moru kod obale Krima. Informaciju nije bilo moguće nezavisno potvrditi.

U međuvremenu, Zelenski je predvidio da će Moskva pojačati napade uoči samita EU kasnije ove sedmice.

"Korak po korak prolazimo kroz ključnu sedmicu i činimo sve svaki dan da niko ne sumnja da Ukrajina zaslužuje" status kandidata za EU, rekao je on. "Svaki dan dokazujemo da smo već dio ujedinjene Evrope."

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU nekoliko dana nakon što je počela ruska invazija 24. februara. Uslijedile su i prijave obližnje Moldavije i Gruzije suočene s regionalnom prijetnjom koju predstavlja napad Rusije.

Lideri svih 27 država EU razmatraće tri aplikacije na samitu 23. i 24. juna.

Zelenski je rekao da je Rusija "veoma nervozna zbog naših aktivnosti" i ponovo je granatirala gradove Harkiv i Odesu 20. juna i nastavila ofanzivu u regionu Donbasa.

"Ovo je zlo koje se može smiriti samo na bojnom polju“, rekao je Zelenski. "Okupatori dobijaju odgovore na svoje aktivnosti protiv nas."

Kremlj je rekao da su dvojica Amerikanaca uhapšenih u Ukrajini ranije ovog mjeseca dok su se borili s ukrajinskim snagama bili plaćenici koji nisu obuhvaćeni Ženevskim konvencijama.

Komentari glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova bili su prvo formalno priznanje da su dvojica muškaraca, identifikovana u američkim izvještajima kao Andy Huynh, 27, i Alexander Drueke, 39, zadržani u pritvoru. Rekao je da treba da preuzmu odgovornost za svoje "zločine".

Zapadne vlade su saopćile da su se muškarci borili s ukrajinskim vojnim snagama kada su bili zarobljeni i da ih stoga prema Ženevskoj konvenciji treba tretirati kao ratne zarobljenike.

Ranije ovog mjeseca, dva Britanca i jedan Marokanac osuđeni su na smrt od strane separatističkog suda nakon što su uhvaćeni u borbi za Ukrajinu.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Hiljade ljudi je poginulo, gradovi su uništeni. Širom Evrope registrovano je preko 5,1 milion izbjeglica iz Ukrajine. Od početka rata brojne zemlje uključujući Evropsku uniju, Sjedinjene Države i drugi uveli su sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG