Dostupni linkovi

Zelenski pozvao predsednika SAD da poseti Ukrajinu


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, 15. april 2022.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, 15. april 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden (Joseph Biden) trebalo da poseti Ukrajinu i da izbeglice, koje su napustile tu zemlju, još ne treba da se vraćaju.

"Mislim da Bajden, kao predsednik SAD, treba da dođe ovde i sve vidi svojim očima", izjavio je Zelenski u intervjuu za američku TV mrežu CNN u nedelju, 17. aprila.

Prošlog petka je iz Bele kuće saopšteno da Bajdenov put u Ukrajinu trenutno nije planiran, dok je američki lider ranije nagovestio da se odlučuje ko će od visokih zvaničnika SAD posetiti Ukrajini u bliskoj budućnosti.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zelenski je izrazio uverenje da većina izbeglica želi da se vrati u Ukrajinu i da će to moći da uradi kada se neprijateljstva završe.

"Znam statistiku, 93-95 odsto onih koji su otišli, želi da se vrati kući. Ne mislim da je vreme sada za to, jer su to žene i deca. Trebalo bi da se vrate kada se situacija stabilizuje", rekao je on.

Zelenski je izjavio da je pozvao i predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da poseti Ukrajinu kako bi se iz prve ruke uverio da ruske snage sprovode "genocid", termin koji Makron odbija da koristi.

"Razgovarao sam sa Makronom. On želi da osigura da se Rusija uključi u dijalog", izjavio je Zelenski u intervjuu za CNN, pokušavajući da objasni zašto Makron odbija da koristi termin genocid u Ukrajini za razliku od Bajdena.

Zelenski je prvo ocenio uvredljivim Makronovo odbijanje da zločine u Ukrajini označi kao genocid.

"Rekao sam mu (Makronu) da želim da shvati da to nije rat, da nije ništa drugo nego genocid. Pozvao sam ga da dodje kada bude imao prilike. Doći će i videće i siguran sam da će shvatiti", rekao je Zelenski.

Makron, koji se nalazi u kampanji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, nedavno je rekao da zločine u nekoj zemlji kao "genocid" treba da označe pravosudni organi, a ne političari. Dodao je da ulazak u "verbalnu napetost" neće biti od pomoći Ukrajini.

Predsednik SAD je 27. marta bio u poseti Poljskoj od početka invazije Rusije na Ukrajinu, ali nije prelazio granicu u susednu zemlju.

Rusija je 24. februara pokrenula snažnu invaziju na susednu Ukrajinu. Tokom više od mesec dana rata, iz Ukrajine je izbeglo nekoliko miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG