Dostupni linkovi

Predsednik Ukrajine 30. avgusta sa Bidenom u Beloj kući


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (L) i američki predsednik Joe Biden
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (L) i američki predsednik Joe Biden

Vašington je 21. jula objavio da će se predsednik Sjedinjenih Država Joe Biden 30. avgusta sastati sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Beloj kući.

Datum posete, koja je ranije najavljivana, objavljen je u danu kada je američka administracija potvrdila da su SAD i Nemačka postigle sporazum o kontroverznom gasovodu Severni tok 2 kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke, a kojem se Ukrajina oštro protivi.

"Poseta će afirmisati nepokolebljivu podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom na Donbas i Krim, našu blisku saradnju u energetskoj bezbednosti i našu podršku naporima predsednika Zelenskog da se bori protiv korupcije i sprovede reformski program zasnovan na našim zajedničkim demokratskim vrednostima", izjavila je sekretarka za štampu Bele kuće Jen Psaki.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se raduje "iskrenoj diskusiji" sa američkim predsednikom o "pretnjama koje donosi gasovod Severni tok 2".

Kijev je nakon vesti o postizanju sporazuma između SAD i Nemačke inicirao konsultacije sa Evropskom unijom i Nemačkom o gasovodu, za koji smatra da ugrožava ukrajinsku bezbednost i krši princip diverzifikacije Energetske zajednice, izjavio je 21. jula ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je na Twitteru napisao da su note u Brisel i Berlin već poslate.

SAD su se dugo protivile projektu Severni tok 2 i pokušavale da spreče njegovu realizaciju.

Vašington je tvrdio da će gasovod ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom.

"Sjedinjene Države i Nemačka nepokolebljivo podržavaju ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i izabrani evropski put", saopštili su 21. jula uveče Vašington i Berlin u zajedničkoj izjavi upozoravajući Rusiju da "ne zloupotrebljava Severni tok 2 za postizanje agresivnog političkog cilja upotrebom energije kao oružja".

Sastanak američkog i ukrajinskog predsednika dolazi u vreme sve veće zabrinutosti u Kijevu zbog odnosa sa SAD.

Zelenski je prošlog meseca javno izrazio zabrinutost zbog Bidenove odluke da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi, kao i zbog gasovoda Severni tok 2.

Zelenski je imao značajnu ulogu u prvom postupku opoziva bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa.

Istraga protiv Trumpa u Kongresu pokrenuta je nakon što se saznalo da je on od Zelenskog u telefonskom razgovoru jula 2019. godine tražio da istraži aktivnosti Bidena i njegovog sina u Ukrajini.

Kasnije ga je Senat oslobodio krivice.

XS
SM
MD
LG