Dostupni linkovi

Zelenski Bajdenu: Recite nam jasno ’da’ ili ‘ne’ ukrajinskom putu u NATO


Ukrajinski i američki predsednik, Volodomir Zelenski i Vladimir Putin
Ukrajinski i američki predsednik, Volodomir Zelenski i Vladimir Putin

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da želi jasan odgovor „da“ ili „ne“ od američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) o odobravanju Ukrajini akcionog plana (MAP) za pridruživanje NATO-u.

U zajedničkom intervjuu za Rojters, Asošiejtid pres (AP) i Frans pres (AFP), Zelenskii je rekao da je dobio uveravanja da Bajden neće koristiti Ukrajinu kao sredstvo za cenjkanje na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ove nedelje.

Zelenski je pozvao SAD da pruže ekonomsku podršku Ukrajini, a Bajdena i Međunarodni monetarni fond da razumeju ukrajinske probleme pre nego što pred njegovu administraciju postave "nepravedne" reformske zahteve.

Očekuje da će Ukrajina osigurati toliko odloženu tranšu MMF-a do jeseni, mada je dodao da bi Ukrajina i dalje mogla da "živi normalno" bez nje.

„Ako govorimo o NATO-u i MAP-u, zaista bih želeo da dobijem (od Bajdena) detalje - da ili ne“, rekao je Zelenskij, misleći na Akcioni plan za članstvo koji je dat zemljama kandidatima, status koji je Ukrajina dugo tražila. „Moramo dobiti jasne datume i verovatnoću ove opcije za Ukrajinu,” dodao je Zelenski.

On je rekao da je Ukrajina učinila sve što je potrebno da dobije plan za članstvo u NATO-u, koji Ukrajina vidi kao ključno sredstvo odvraćanja Rusije, ali da se Moskva žestoko tome protivi.

„Svakim danom dokazujemo da smo spremni da budemo u savezu sa većinom zemalja Evropske unije“, rekao je.

On je govorio istog dana kada su se članice NATO-a sastale na jednodnevnom samitu u Briselu. Ukrajina je izrazila razočaranje što nije pozvana na sastanak.

Zelenski je pozvao članice NATO-a da ubrzaju ulazak Ukrajine u Alijansu nakon sukoba sa Rusijom ove godine, kada je Rusija poslala dodatne trupe i vojnu opremu u blizini ukrajinskih granica.

Ukrajinski predsednik je rekao da većina ruskih trupa tek treba da se povuče, ali i da Moskva bez jasnog razloga odugovlači organizovanje njegovog susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Prema njegovom proceni, do sada se povuklo oko 11.000 ruskih vojnika, a 95.000 je ostalo.

Bajden i Zelenskii su razgovarali telefonom prošle nedelje. Zelenskii je dobio dugo traženi poziv da poseti Belu kuću sledećeg meseca, mada je rekao da mu je žao što nije mogao lično da se upozna sa Bajdenom pre nego što se američki predsednik ove nedelje sretne sa Putinom.

„On (Bajden) je rekao:„ Nikada neću trgovati... sa interesima Ukrajine “, preneo je Zelenski.

On nije isključio još jedan rasplamsavanje sukoba u narednim mesecima sa separatistima koje podržavaju Rusija, mada po njegovoj oceni Moskva nije želela da izazove "opšti rat". Kijev je saopštio da je u sukobu na istoku Ukrajine poginulo 14.000 ljudi od 2014. godine.

„Svi bi trebalo da razumeju i budu fleksibilniji, da shvate da smo u ratu, da branimo demokratiju u Evropi i našu zemlju, i zato ne možete s nama razgovarati samo frazama o reformama“, rekao je on.

XS
SM
MD
LG