Dostupni linkovi

Biden pozvao Zelenskog da posjeti Bijelu kuću


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će se zalagati za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine uoči samita između Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan rekao je novinarima kako su dva lidera razgovarala o bilateralnim odnosima pred Bidenov odlazak u Evropu, prenosi Reuters.

“Imali su priliku opširno razgovarati o američko-ukrajinskom odnosu i predsjednik Biden je bio u mogućnosti da kaže predsjedniku Zelenskom da će se čvrsto zalagati za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine kao i njene težnje kako idemo naprijed”, rekao je Sullivan.

Biden i Putin će se sastati u Ženevi 16. juna uslijed oštrih neslaganja oko mješanja u izbore, ljudskih prava i Ukrajine.

Kijev je javno izrazio frustraciju što se Biden sastaje sa Putinom prije no sa Zelenskim, te što ukrajinski zvaničnici nisu pozvani na NATO samit koji že biti održan 14. juna u Briselu.

Tokom razgovora Biden i Zelenski su između ostalog razgovarali i o ruskim planovima za izgradnjom plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi Ukrajini mogao uskratiti milijarde dolara naknada za tranzit.

Washington je, piše Reuters, najmoćniji saveznik Ukrajine od ruske aneksije Krima 2014. godine, iako je Kijev ostao zatečen odlukom Bidenove administracije da se odrekne sankcija kompaniji koja stoji iza gradnje Sjevernog toka 2.

U razgovoru za Axios iz Washingtona prije poziva sa Bidenom, Zelenski je rekao da je “razočaran” i iznenađen odlukom o odricanju od sankcija.

XS
SM
MD
LG