Dostupni linkovi

Zelenski traži od Rusije ratne zarobljenike u zamjenu za izvoz amonijaka


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Kijev, 16. septembar 2022.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Kijev, 16. septembar 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak, 16. septembra, da će podržati ideju ponovnog ruskog izvoza amonijaka kroz Ukrajinu, pod uvjetom da Moskva vrati Kijevu ukrajinske ratne zarobljenike.

Zelenski je u intervjuu za agenciju Reuters rekao da je predložio dogovor Ujedinjenim narodima (UN), koji su inicirali nastavak isporuke ruskog amonijaka širom Ukrajine kako bi se ublažio globalni nedostatak gnojiva.

"Protiv sam snabdijevanja amonijakom iz Rusije preko našeg teritorija. Učinio bih to samo u zamjenu za naše zarobljenike. To sam ponudio UN-u", rekao je Zelenski u intervjuu.

Zelenski tvrdi da su stotine ruskih vojnika zarobljene tokom ukrajinske munjevite kontraofanzive u regiji Harkiv, na sjeveroistoku Ukrajine.

Međutim, ističe da Rusija u pritvori drži više ukrajinskih vojnika, nego što Ukrajina ima ruskih ratnih zarobljenika.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je ideju ukrajinskog predsjednika, izvijestio je TASS. Kako prenosi ruska novinska agencija, Perskov je rekao: "Jesu li ljudi i amonijak ista stvar?".

Sudbina ukrajinskih vojnika, a posebno onih zarobljenih iz željezare Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju, veoma je osjetljivo pitanje u Ukrajini, piše Reuters.

Neki od članova njivoh porodica okupili su se 16. septembra ispred ureda predsjednika Ukrajine u Kijevu, držeći natpise "Vratite heroje Azovstala kući".

Ujedinjeni narodi predložili su da se amonijak, u vlasništvu ruskog proizvođača gnojiva Uralchem, cjevovodom pumpa do ukrajinske granice, gdje bi ga kupovao američki trgovac robom Trammo.

Cjevovod je dizajniran za pumpanje do 2,5 miliona tona amonijaka godišnje iz ruske regije Volga u ukrajinsku crnomorsku luku Pivdennyi u blizini Odese.

Zatvoren je nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG