Dostupni linkovi

Ambasador Begović: Državljani BiH u Makedoniji nisu ugroženi


Ambasador Zdravko Begović
Ambasador Zdravko Begović

Niko od 280 državljana BiH koji borave u Makedoniji nije ugrožen, potvrdio je za RSE ambasador BiH u Skoplju Zdravko Begović. Naveo je kako su u kontakt s Ambasadom stupili su radnici kompanije Hering Mostar koji rade na realizaciji projekta autoputa Kičevo-Ohrid, te da su svi dobro. Situacija se, nakon sukoba u Kumanovu, kaže ambasador Begović smiruje.

Na pitanje kakvo je stanje u Makedoniji bh. ambasador ocijenio je najprije situaciju u Kumanovu, gradu koji je posjetio nakon sukoba, koji su u konačnici odnijeli 22 života od čega osam policajaca.

Dojam je, kaže ambasador Begović, da se stanje polako smiruje.

“Sve policijske snage su se u značajnoj mjeri povukle. Građani koji imaju tu mogućnost vraćaju se svojim kućama. Nažalost, neki nisu u prilici jer je dio kuća djelimično ili potpuno uništen. Danas ne rade škole i još uvijek nema električne energije u dijelu opštine Kumanovo gdje su se deslili ovi nemili događaji. Stanje se polako normalizuje”, rekao nam je ambasador.

Iz perspektive Skoplja, navodi Begović, sve institucije rade. Podsjetio je na obraćanje makedonskog premijera Nikole Gruevskog, te predsjednika Gjorga Ivanova, kao predsjednika državnog Savjeta za nacionalnu sigurnost:

“Pozvali su građane na suzdržanost, te da bilo kakvim akcijama ne podstiču ili ne otežavaju ovako složenu situaciju."

Ambasador BiH u Makedoniji Zdravko Begović naveo je kako je njegova najveća briga dobrobit bh. državljana u toj zemlji, te kaže kako je dao kontakte i lokalnim makedonskim medijima kako bi se bilo koji državljanin BiH mogao javiti za pomoć.

“Do sada su nam se javili samo radnici kompanije Hering koji rade na realizaciji autoputa Kičevo – Ohrid. Njih je za sada samo četvorica, ali iduće sedmice očekujemo da će biti nešto veći broj. Oni su smješteni u Kičevu i taj dio nije pogođen nemirima. Ja sam se i jutros čuo s njima i stojimo im, kao i svim našim građanima na raspolaganju", rekao je Begović.

Za ponedjeljak uveče je u Skoplju najavljen skup građana koji protestiraju već nekoliko dana kako bi uputili poruku tamošnjim političarima.

O očekivanjima i procjenama šta se može dogoditi na ulicama Skoplja, Begović kaže:

“Podijeljena je javnost u tom dijelu sve ovo treba gledati u kontekstu prethodnih događanja na političkoj sceni Makedonije, dakle borbi između opozicije i pozicije. To je manj e- više normalno u svim demokratskim zemljama. Ovdje je posebno dobilo na intenzitetu poslije poznate akcije 'Puč' i objavljivanja prisluškivanih razgovora. To je jedan momenat. Drugi momenat je da dobar dio ljudi, posebno onih koji se sjećaju događaja iz 2001. godine, sa zebnjom gledaju na sve to. Visoka je doza uplašenosti, ljudi su isprepadani, tako da tom dijelu nije ni do protesta, ni bilo kakvih manifestacija koji mogu pogoršati ovu prilično, osjetljivu situaciju.”

Bosanskohercegovačkim državljanima savjetuje da se u slučaju problema, bilo da se radi o poslovnim ljudima ili turistima, mogu javiti na telefone koji su aktivni 24 sata.

“Također predlažemo državljanima BiH da ne učestvuju u određenim okupljanjima, jer za to nema razloga", zaključio je ambasador.

XS
SM
MD
LG