Dostupni linkovi

Zdravija nego prije


Danica Vukotić, skroz lijevo
Danica Vukotić, skroz lijevo

"Sjeti se da si smrtan." Tu latinsku izreku često u našoj svakodnevici potisnu marginalni problemi, pa je postanemo svjesni tek kada nas bolest podsjeti na prolaznost života. O tome za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori jedna Podgoričanka koja u mjesecu borbe protiv raka dojke podsjeća da je moguće pobijediti najčešće kancerogeno oboljenje kod žena.

"Ja sam Danica Vukotić i operisana sam od raka dojke."

Ovako se prije osam godina sagovornica RSE obratila učesnicima šetnje koja se svakog oktobra organizuje kao podrška mjesecu borbe protiv raka dojke. Bilo je to četiri dana nakon Danicine operacije.

"To se od moje okoline, čak i nekih veoma obrazovanih ljudi, doživjelo kao herojski akt, kao da nešto najgore o sebi treba da kažete javno. Protokom vremena, međutim, to se bitno mijenja", kaže.

Ipak, i danas ima primjera da se bolest krije i od najbližih, a ima i slučajeva da se smatra nekom vrstom sramote. I to je ono sa čime se neki od oboljelih suočavaju, dodaje Vukotić.

"Ima slučajeva da kada čuju za nečiju bolest, ljudi vrte glavom - je li to nasledno, kakva će djeca biti, hoće li se moja ćerka udati ako joj majka ima kancer, i slično, kao da je riječ o nekoj stigmi", priča Vukotić.

Danica Vukotić je rođena Beograđanka koju je ljubav dovela u Podgoricu krajem šezdesetih. Prije osam godina je njene penzionerske dane nekadašnje radio novinarke iz temelja promijenio jedan mamografski nalaz sa oznakom "hitno".

"Naravno da Vam se nebo sruči na glavu, naravno da vam se tlo pomjeri; kažeš sebi – zar je moguće? Iako sam u tom trenutku imala 64 godine, meni se učinilo da je prerano, ali sam shvatila da je to u stvari sreća za mene. Jer, kancer je već bio tu, i dobro je što je otkriven, i što sam imala vremena za intervenciju", kaže.

Ima ona latinska "Memento mori" – Sjeti se da si smrtan. Ali, ne da bi plakao unaprijed i naručio svoj kovčeg, nego da bi iskoristio dan najljepše za sebe: Danica Vukotić
Ima ona latinska "Memento mori" – Sjeti se da si smrtan. Ali, ne da bi plakao unaprijed i naručio svoj kovčeg, nego da bi iskoristio dan najljepše za sebe: Danica Vukotić

Od dijagnoze do operacije je prošlo svega sedmicu dana, i po iskustvu naše sagovornice, najvažnije u procesu liječenja je ne prepustiti se bolesti i imati povjerenje u ljekara. I vjerovati u izlječenje.

"Gledajući taj mali, tanki snop svjetlosti koji je usmjeren ka mojoj dojci, imala sam uvijek dobar osjećaj, da otuda curi nešto što će da razori sve to što ne valja. I da ću ja biti dobro. To sam baš vizuelizovala, gledala sam u taj trak svjetlosti kao u spas", priča Vukotić.

Prema podacima Crnogorskog društva za borbu protiv raka, godišnje se registruje oko 400 oboljenja od raka dojke, najčešćeg kancerogenog oboljenja kod žena. Statistika kaže da je u posljednje dvije decenije godišnje od te bolesti umiralo između 60 i 100 osoba.

Ljekari potenciraju važnost redovnih pregleda, jer rano otkrivanje raka dojke daje visoke šanse za izlječenje. Rana dijagnostika je bila presudna i u Danicinom slučaju, i zato kroz svoje djelovanje u organizaciji "Zdrava dona Montenegrina" želi da pomogne u osvješćivanju žena da više brinu o svom zdravlju.

"Na flajeru koji sam dobila uz otpusnu listu, pisalo je u zaglavlju: 'zdravija nego prije'. I koliko god sam ja inače optimista, to mi se učinilo malo previše. Međutim, uvjerila sam se da je to tačno. Čitavog života sam brinula o drugima, nije jednostavno bilo dovoljno vremena, radilo se, djeca su odrastala, društveni život i ostalo – jednostavno sam u svemu tome bila poslednja u nizu. A zadnjih osam godina, ja se veoma bavim sobom: i svojom ishranom, i svojim odmorom, jednostavno sam brinula o svom zdravlju i to je dalo u mom slučaju rezultat", objašnjava.

Na pitanje RSE – što se promijenilo u njenom odnosu prema životu – Danica Vukotić odgovara: "Ima ona latinska 'Memento mori' - Sjeti se da si smrtan. Ali, ne da bi plakao unaprijed i naručio svoj kovčeg, nego da bi iskoristio dan najljepše za sebe".​

"Jako sam svjesna vremena koje protiče, sve je to možda vezano za moje godine, ali sugerišem mlađima: često se opterećujemo marginalnim stvarima, a umjesto toga treba iskoristiti dan najbolje što možeš. Dakle, ako si umoran – odmori se, ako želiš na izlet u prirodu – pođi, svaku priliku za lijep provod ne propuštaj. Obeveze će te sačekati", riječi su Danice Vukotić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG