Dostupni linkovi

Kosovo: Blagi porast broja obolelih od raka


Znak solidarnosti sa ženama obolelim od raka dojke
Znak solidarnosti sa ženama obolelim od raka dojke

Zdravstveni zvaničnici kažu da je tokom 2014. godine na Kosovu registrovano oko 800 novih slučajeva obolelih od raka, koji su se lečili u zdravstvenim institucijama. Tačan broj svih onih koji boluju od ove godine je nepoznat. Najrasprostranjeniji su rak dojke i rak pluća.

U svakom slučaju, tokom prve polovine ove godine, podaci govore da broj obolelih nije vidno porastao, u poređenju sa prošlom godinom.

Na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, od raka dojke, kao najčešće bolesti kod žena, operisano je oko 200 žena, kaže torakalni hirurg iz ovog centra, Šćiptar Demaći.

„Može se uočiti porast pacijenata, ali to nije alarmantno. U našoj klinici je bilo 200 novih slučajeva tokom godine. Uslovi su dobri, praktično ti koji su bili. Sada smo počeli da operišemo tako što uklonimo dojku i odmah stavljamo silikone. To se radi kod mlađih pacijenata, ili kada je kancer mali. Problem je snabdevanje s ovim implatantima. Inače, radioterapija i kemoterapija funkcionišu dobro“, kaže on.

Ekrem Hyseni, direktor Onkologije u kliničkom centru, kaže da je tokom prvog tromesečja ove godine prijavljeno 52 novih slučajeva raka dojke, a kasnije još 50.

„Naš institut nudi radioterapiju, kemoterapiju i hormonalnu terapiju, i tokom prve polovine godine uglavnom su na raspolaganju bili većina lekova, uz nekoliko nedostataka“, navodi on.

Inače, za pregled doktorima se obratilo preko 24.000 pacijanata, realizovano je preko tri hiljade radio-terapijskih sesija.

Zbog upozorenja u svetu da je ova bolest u porastu, zvaničnici Ministarstva zdravlja su usvojili Nacionalni plan za kontrolu kancera, kojeg je izradio istoimeni Nacionalni savet.

Ovaj plan ima za cilj da smanji učestalost raka, njegovim ranim otkrivanjem i tretiranjem.

Ministarstvo zdravlja je za ovu godinu odvojilo pet miliona eura za tretiranje malignih bolesti.

XS
SM
MD
LG