Dostupni linkovi

Zbog promjena klime mnoge životinje su na rubu nestanka


Nakon što je prije par tjedana uginula Nola, 41-godišnja ženka sjevernog bijelog nosoroga, na svijetu su ostala samo tri pripadnika ove vrste, a zbog starosti jedinog mužjaka lako je moguće da će se uskoro naći na popisu izumrlih vrsta.

Glavni razlog za nestanak ove i brojnih drugih vrsta je čovjek, koji je mnoge istrijebio svojim pretjeranim lovom, ali i dramatičnim utjecajem na klimu koja iznimno brzo mijenja svijet u kojem živimo.

Međudržavni panel za klimatske promjene predviđa kako bi globalni rast temperatura mogao izbrisati jednu od tri životinjske vrste. Znanstvenici navode kako će promjene u staništima, gubitak plijena te sve češći konflikti s ljudima dovesti do toga da će ugrožene vrste izumrijeti s rastom temperatura.

S rastom temperatura mora riblja populacija selit će se sjevernije i u dublja područja, zbog čega će njorke i druge slične ptice teže doći do hrane za sebe i mladunce. Za njorke je to problem jer mogu loviti samo na određenoj udaljenosti od svojih gnijezda.

Zagrijavanje planeta i rast razine mora uništit će brojne plaže na koje kornjače dolaze generacijama kako bi se razmnožavale. Sve topliji pijesak mogao bi poremetiti jaja i razvoj novih kornjača.

Snježni leopardi dugo su na listi ugroženih životinja zbog krivolova, ali ugrožavaju ih i klimatske promjene jer se mijenjaju njihova staništa u planinama. Prisiljeni su odlaziti u nova područja u potrazi za hranom, što znači i da je vjerojatniji njihov kontakt s ljudima, a povećavaju se i izgledi za napade na stoku.

Polarni medvjedi vjerojatno su mnogima najpoznatiji primjer žrtve klimatskih promjena, a predviđa se da će u sljedećih 35 do 40 godina njihov broj pasti za dodatnih 30 posto.

Broj pingvina kroz ovo bi stoljeće također mogao opasti za 19 posto, a kao i kod polarnih medvjeda promjene u moru utječu na njihovu hranu.

I dok većini životinja prijetnju predstavlja rast temperatura, za koale je prijetnja razina CO2 jer eukaliptus kojim se one hrane postaje manje hranjiv, što dovodi do pothranjenosti i gladi kod koala. Zbog rasta temperatura koale su češće primorane boraviti na tlu u potrazi za vodom, a tada su dodatno izložene predatorima.

XS
SM
MD
LG