Dostupni linkovi

Grupa za ljudska prava tvrdi da 'Otvoreni Balkan negativno konkuriše Berlinskom procesu'


Predstavnici tri države inicijatorke Otvorenog Balkana: Aleksandar Vučić, predsenik Srbije, Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, i Edi Rama, premijer Albanije, na skupu u Ohridu 8. juna 2022.

Projekat Otvoreni Balkan bi negativno konkurisao Berlinskom procesu i vodio regionalnu integraciju u fragmentisanom pravcu, saopštila je 17. juna Strateška grupa Zapadnog Balkana 6 (ZB6).

Ova organizacija za demokratiju i ljudska prava sa sedištem u Sarajevu, navodi da se Otvoreni Balkan i Berlinski proces bave istim stvarima - slobodom kretanja ljudi, usluga, robe i kapitala.

Dodaje se da, iako im se fokusi preklapaju, Berlinski proces ima jasan skup standarda predviđenih pravnim tekovinama Evropske unije.

"Open Balkan nije vezan ni za jedan standard EU, a regionalni lideri ga mogu usmeriti na staze koje se ne mogu kontrolisati iz perspektive politike proširenja EU, niti su posvećene vladavini prava", dodaje se u saopštenju te organizacije.

Dalje se navodi da inicijatori Otvorenog Balkana izbegavaju da objasne kako će taj projekat biti pomiren sa Berlinskim procesom i politikom proširenja.

Takođe, podvlači se, da se ne objašnjava ni njegova dalja povezanost sa zajedničkim regionalnim tržištem i koliko bi bilo izvodljivo stvoriti dva okvira koji nameravaju da regulišu ista pitanja.

Napominje se da Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora, koje nisu u tom projektu, postavljaju mnoga pitanja o inkluzivnoj prirodi Otvorenog Balkana.

"Postoji zabrinutost da projekat Otvoreni Balkan stvara jaz između transatlantskih partnera. Mnoge evropske prestonice nisu ubeđene u ovaj projekat, jer već duže vreme ne uspeva obezbedi primenu principa inkluzivnosti i usaglašavanja sa pravnim tekovinama", dodaje ZB6.

Šta je regionu 'Otvoreni Balkan'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Ova organizacija dodaje da se Srbija, kao jedan od inicijatora i zagovornika Open Balkana, suočava sa najavama za usporavanje pristupnih pregovora, jer ostaje uporna u izbegavanju potpunog usklađivanja sa sankcijama EU Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

"U tom smislu, Otvoreni Balkan ima potencijal da stvori podele i da nanese štetu prirodi regionalne saradnje na ravnopravnim osnovama", zaključuje u saopštenju ZB6.

Šta je ZB6?

ZB6 je regionalna grupa nevladinih eksperata koja radi pod pokroviteljstvom nemačke Hajnrih Bel Štiftung fondacije.

Potpis na zajedničko saopštenje o Otvorenom Balklanu stavili su predstavnici pet organizacija iz isto toliko zapadnobalkanskih država.

Potpisnici su: Daliborka Uljaević, i Centra za građansko obrazovanje u Crnoj Gori, Izabela Kisić, iz Helsinškog odobra za ljudska prava u Beogradu, Petar Todorov, iz makedonske sekcije Hajnrih Bel Štiftung fondacije, Fisnik Korenica, iz grupe za pravne i političke studije Kosova i Aljba Čelja (Alba Cela), iz albanskog instituta za međunarodne studije.

Šta je Berlinski proces?

Berlinski proces je međuvladina inicijativa koja ima za cilj da poveže zemlje Zapadnog Balkana, Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo, i Evropske unije na njihovom putu ka članstvu u EU, kao i da poboljša veze država regiona na bazi evropskih vrednosti.

Uz podršku Nemačke počela je prvom konferencijom o Zapadnom Balkanu u Berlinu 2014, u jeku rasta evroskepticizma i tadašnje odluke EU da neće biti prijema novih članica u narednih pet godina.

Učesnici Berlisnkog procesa na samitu u Sofiji 17. maja 2018.
Učesnici Berlisnkog procesa na samitu u Sofiji 17. maja 2018.

Šta je Otvoreni Balkan?

U regionalnom projektu Otvoreni Balkan, pokrenutom u oktobru 2019, su Albanija, Srbija i Severna Makedonija.

Na poslednjem samitu u Ohridu početkom juna potpisani su sporazumi o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i tri memoranduma o saradnji u oblasti turizma, kulture, i suzbijanja utaje poreza.

Sastanku su prvi put kao posmatrači prisustvovali najviši predstavnici Crne Gore i BiH.

Učesnici i posmatrači na poslednjem samitu Otvorenog Balkana u Ohridu, 7. juna 2022.
Učesnici i posmatrači na poslednjem samitu Otvorenog Balkana u Ohridu, 7. juna 2022.

Do sada su tri zemlje članice inicijative postigle niz sporazuma čiji je cilj unapređenje regionalne saradnje: prelazak granica njihovih državljana uz lične karte, dogovor o saradnji u olakšavanju uvoza, izvoza i kretanja roba na Zapadnom Balkanu, kao i memorandum o razumevanju i saradnji za slobodan pristup tržištu rada.

Najavljeno je da će ove tri zemlje od 1. januara 2023. ukinuti carinske kontrole.

XS
SM
MD
LG