Dostupni linkovi

Završni radovi na rekonstrukciji Vijećnice u Sarajevu


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon u četvrtak je u pratnji gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića posjetio Vijećnicu, simbol ratnog stradanja Sarajeva. Moon je obišao prostorije i upoznao se o posljednjoj fazi radova koji će se okončati do maja 2014. kada bi Vijećnica trebalo da bude svečano otvorena.

Neprekidna mreža skela, te zvukovi bušilica i čekića svjedoče da se radovi odvijaju punom parom. Plan je da ovaj najljepši objekat iz austro-ugarskog perioda bude otvoren u proljeće nastupom Bečke filharmonije u okviru obilježavanja jednog vijeka od početka Prvog svjetskog rata. Tom svečanom prijemu namjerava prisustvovati i Patrik Moon koji za nekoliko sedmica odlazi sa mjesta ambasadora SAD-a u BiH.

„Veoma smo impresionirani poslovima koji se ovdje obavljaju, te vrlo pažljivim i detaljnim radom na rekonstrukciji Vijećnice u nastojanju da se ona vrati u prvobitno stanje. Čestitam onima koji rade na obnovi jer su jako pažljivi i obraćaju pažnju na svaki detalj, te insistiraju na njenoj rekonstrukciji prema originalnom izgledu. Jako mi je drago što su Evropska unija i vlada Austrije bili velikodušni donatori za ovaj projekat“, ističe ambasador Moon.

Vijećnica je bila simbol Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, budući da je u njoj bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH. Program obilježavanja stogodišnjice od Prvog svjetskog rata biće prilika da se ukaže na one istinske društvene vrijednosti.

„Nastojat ćemo da ovdje iz Sarajeva pošaljemo drugačije poruke nego što su poslate prije stotinu godina. To će biti poruke mira, unutarnje solidarnosti u Bosni i Hercegovini, kao i solidarnosti svijeta sa BiH“, kaže gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

U toku je četvrta faza obnove Vijećnice gdje se završavaju sve vrste instalacija, te slikarske i gipsarske dekoracije.

„Radovi su jako složeni jer su rađeni u pseudo-maurskom stilu. Za jedan kvadratić potrebno je dva do tri dana slikanja. Ja radim potrebne šablone koji nam pomažu u oslikavanju dekoracija, a trudimo se da sve dekoracije izgledaju kao i prije“, pojašnjava voditeljka finih radova Maja Jerkić.

Za rekonstrukciju Vijećnice do sada su uložena 22 miliona maraka. Nakon obnove čak i klupe u vijećničkoj Sali poprimiće izvorni izgled, a jedan dio Vijećnice biće posvećen Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, gdje će biti izložena građa koja ima muzejski karakter.
  • 16x9 Image

    Zvjezdan Živković

    Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

XS
SM
MD
LG