Dostupni linkovi

U utrci za Predsjedništvo BiH vode Dodik, Komšić i Džaferović


Slavlje pristalica SDA u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

U SDA su najbučnije slavili izborni rezultate, pa je ispred centrale te stranke u Sarajevu izborna noć završena vatrometom

Kako su objavili stranački izborni štabovi, Predsjedništvo BiH u mandatu do 2022. godine biće u sastavu - Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD).

To su potvrdili i jutrošnji rezultati Centralne izborne komisije.

Prema nešto više od 80 posto obrađenih glasačkih listića za članove Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović (SDA) ima 37,30 posto glasova, Milorad Dodik (SNSD) 54,06 a Željko Komšić (DF) 51,14 posto glasova.

Kandidatkinja SNSD za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović osvojila je 47,67 odsto glasova, dok je njen protivkandidat iz Saveza za pobedu Vukota Govedarica osvojio 42,63 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija BiH nakon 78,57 odsto obrađenih biračkih mesta.

U trci za potpredsednika RS iz reda bošnjačkog naroda, prema dosadašnjim podacima CIK, najviše glasova osvojio je Ramiz Salkić iz SDA.

U Parlamentarnoj Skupštini BiH, nakon obrađenih 65,8 glasačkih mjesta, vodeće stranke će biti Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

SDA ima 25,31 posto glasova (133.664), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) 39,58 posto (185.009 glasova).

Od stranaka u Federaciji za Predstavnički dom Parlamenta BiH druga je Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 18,56 posto (98.500), treći je SDP BIH sa 13,93, odnosno 73.558 osvojenih glasova.

Demokratska fronta ima 8,88 posto ili 46.908 glasova, Savez za bolju budućnost je na šestom mjestu sa 6,06 posto, ili 31.994 glasova.

Što se tiče stranaka iz Republike Srpske iza SNSD je SDS lista – 25.55 posto ili 119.421 glasova, zatim slijede Partija demokratskog progresa ( PDP) 12,31 posto), Demokratski narodni savez (DNS) 10,16 posto), Socijalistička partija 4,66 posto glasova.

Centralna izborna komisija je takođe objavila rezultate glasanja za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, prema kojem je SDA osvojila najviše glasova (25 posto) aslijedi koalicija okupljena oko HDZ-a (18 posto) teSDP (14 posto). DF ima 8,46 posto glasova dok je na petom mjestu SBB-Fahrudin Radončić sa 6,16 posto glasova.

Stranka demokratske akcije dobila je za sada najviše glasova u Kantonu Sarajevo, a slijede je Naša stranka i Narod i pravda, navodi se web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Rezultati glasanja, prema obrađenim glasačkim mjestima koji variraju od 21 do 76 posto pokazuju da je SDA vodeća stranka u kantonima sa bošnjačkom a koalicija koju predvodi HDZ BiH je prva u kantonima gdje Hrvati čine većinsko stanovništvo. SDA je najjača stranka u Unsko-Sanskom, Tuzlanskom (mala prednost ispred SDP BiH), Zeničko - Dobojskom, Bosansko - Podrinjskom kantonu Goražde i u Sarajevskom kantonu.

Stranke okupljene oko HDZ - a BiH imaju najviše glasova u Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko - neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i u Kantonu broj 10 ( Livanjskom).

Koalicija za poštene i fer izbore Pod lupom je potvrdila da, prema podacima kojim oni raspolažu, u Predsjedništvo BiH ulaze Džaferović, Komšić i Dodik.

Tako, ništa se nije desilo od duge, neizvjesne noći nakon provedenih izbora, kako su mnogi predviđali. Bila je to noć u kojoj su, uz objavu pobjede, prije svega Dodik i Komšić, a umjesto Džaferovića govorljivije Bakir Izetbegović (predsjednik SDA), ukratko komentarisali dobijene glasove uz naznake vlastitog djelovanja iz zgrade u Titovoj ulici u Sarajevu.

Milorad Dodik je ponovio stare stavove - zastava entiteta RS u državnom Predsjedništvu, zakletva prvo u Narodnoj Skupštini RS u Banjaluci pa onda u Predsjedništvu u Sarajevu, prva posjeta Srbiji. „Moja pobjeda je čista kao suza čak i ako za Mladena Ivanića glasaju svi muslimani u RS-u", izjavio je Dodik.

Dodik: Moja pobjeda je nedostižna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Željko Komšić je bio jasan - saradnja da ali, nema miješanja susjeda - Beograda i Zagreba, u unutrašnje stvari BiH. Kao jedan od prvih poteza je najavio ukidanje Ureda hrvatskog člana Predsjedništva u Mostaru, što je uveo upravo Čović.

"Sve se treba dešavati u Sarajevu", rekao je Komšić, dodajući da će kao budući član Predsjedništva BiH služiti svim građanima BiH, bez obzira na to kako su glasali".

Komšić proglasio pobjedu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Šefik Džaferović je insistirao na tome da je SDA liderska stranka u BiH, dok je Bakir Izetbegović komentarisao izjavu Dragana Čovića, donedavnog kolege iz predsjedničkih odaja, da su Bošnjaci ponovo izabrali hrvatskog člana Predsjedništva.

"U BiH se radi po Ustavu a ne po željama Dragana Čovića. Ni mi Bošnjaci nismo zadovoljni što nas ima 50 posto, a imamo samo trećinu vlasti u ovoj državi", rekao je Izetbegović, prekidan aplauzima, skandiranjem, ali i vatrometom.

Izetbegović: Ubjedljiva pobjeda SDA
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Dragan Čović je izjavio kako je hrvatski narod poslao poruku da je konstitutivan i da je proevropski.

"Žalosti me što Bošnjaci to nisu razumjeli i što su se opredijelili drugačije. Ne mogu Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike, to je put nazadovanja, to nije evropski put", poručio je Čović.

Čović: Ne možete Hrvatima birati legitimne predstavnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Za sada se analitičari uglavnom zadržavaju na tome kako će funkcionisati dvojac Dodik - Komšić? Biće to spektakularno, kratko je komentarisao novinar iz Banjaluke Dragan Bursać.

Za sada su izborni rezultati za bh. Predsjedništvo bacili u drugi plan rezultate za državni parlament, entitetske i kantonalne skupštine, te predsjednika i potpredsjednike RS.

U Tuzli izborni proces još uvijek nije završen jer glasački listići još uvijek stoje na cesti i trotoarima i to ispred hotela „Melain“, a članovi i predsjednici biračkih odbora još uvijek čekaju da Centralnoj izbornoj komisiji predaju glasačke listiće.

Glasački listići u Tuzli na ulici
Glasački listići u Tuzli na ulici

Članovi biračkih odbora su vreće s glasačkim listićima, kako nam kažu, nosili kućama, a rečeno im je da će biti pozvani da dođu s listićima kada dođe red na njih.

Građani Tuzle su ogorčeni i po društvenim mrežama objavljuju slike kako se vreće s glasačkim listićima voze u taksi vozilima. Na ovaj problem ukazala je i Koalcija „Pod lupom“, a ljudi koji čekaju da CIK-u odnosno Općinskom izbornom povjerenstvu predaju glasačke listiće ogorčeni su organizacijom, ali ukazuju na brojne izborne prevare.

Centralna izborna komisija (CIK) će u 14 sati objaviti nove podatke, a prije toga oglasiće se i međunarodni posmatrači izbora.

Birališta na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 sati. Izborni proces, kako je saopšteno na konferenciji za novinare CIK-a, prošao je mirno i bez većih incidenata.

Izlaznost iznosi 53,36 posto građana, u Federaciji BiH 51,25 posto, u Republici Srpskoj 57,30 i Brčko distriktu BiH 46,81 posto.

Nešto preko tri miliona i 300.000 birača u BiH, na izborima je glasalo za 518 nosilaca funkcija. Na kandidatskim listama se nalazilo ukupno 7.947 kandidata.

Birači u BiH su svoj glas dali za tri člana Predsjedništva BiH, 42 poslanika Parlamenta BiH, 98 poslanika federalnog parlamenta, 83 poslanika Narodne skupštine RS, te skoro 300 poslanika deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Prema postojećem zakonu, zvanični i konačni rezultati parlamentarnih i predsjedničkih izbora trebali bi biti objavljeni mjesec dana nakon izbora, što znači do sedmog novembra. Od tada bi trebalo početi formiranje novih organa vlasti, ukoliko ne bude već najavljenih blokada, prije svega iz HDZ-a BiH.

U anketama, građani su uglavnom očekivali promjene, kako bi se prije svega zaustavio odlazak mladih, povećala zaposlenost, smanjilo siromaštvo i korupcija. Tek će kompletni rezultati izbora za sve nivoe vlasti pokazati da li birači govore jedno a zaokružuju drugo.

Na nekim glasačkim listićima promjene su već, neozbiljno ili duhovito najavljene, pa su dopisivana imena koja nemaju nikakve veze s BiH – naprimjer, našlo se i dopisano ime njemačke kancelarke Angele Merkel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG