Dostupni linkovi

Kako su glasali građani BiH

U BiH su održani osmi po redu opšti izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

02:18 8.10.2018.

Završavamo blog praćenje uživo izbora u BiH.

Uskoro nastavljamo objavljivati nove informacije, reakcije i analize, kroz tekstove na našoj web stranici i u radijskom programu.

Zahvaljujemo što ste nas pratili.

01:52 8.10.2018.

Cvijanović: Izvjesna moja pobjeda

Predizborni plakati SNSD-a
Predizborni plakati SNSD-a

Kandidat SNSD-a za predsjednika RS Željka Cvijanović izjavila je da je njena pobjeda za tu funkciju izvjesna i da njen protivkandidat Vukota Govedarica ne može stići tu razliku.

U prvom obraćanju novinarima rekla da je razlika u glasovima više od 28.000 glasova u njenu korist na osnovu 74 posto prebrojanih glasova, odnosno da je dobila 226.777, a Govedarica 198.299 glasova birača.

"To je nedostižno", rekla je Cvijanović uz očekivanje da će se taj trend u njenu korist nastaviti. Navela je da je ponosna i zadovoljna razlikom u glasovima, koji su, kako je rekla, do kraja obraćanja novinarima porasli i na više od 30.000 glasova.

Govedarica: Žele nam oteti pobjedu

Govedarica: Imam prednost u odnosu na Cvijanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika RS-a Vukota Govedarica tvrdi, međutim, da je Cvijanović proglasila pobjedu, a nije ni jednom riječju govorila o rezultatima u Banjoj Luci, što je, tvrdi, indikativno.

"Očigledno je da Željka Cvijanović i Milorad Dodik pokušavaju da unaprijed proglase pobjednika i 'otmu' pobjedu Savezu za pobjedu. Znamo kako je to izgledalo u slučaju izbora 2014., kada je taj blok pokušao da otme pobjedu Mladenu Ivaniću", ustvrdio je Govedarica.

U Banjoj Luci je kaže on dobio više od 5.000 glasova prednosti u odnosu na kandidatkinju SNSD-a. Na osnovu obrađenih 40 posto obrađenih glasačkih listića u RS, Govedarica je saopštio da je osvojio 131.453 glasa, a da je za Željku Cvijanović glasao 126.551 birač.

01:20 8.10.2018.

Nikšić: Pobjeda se još ne može proglasiti

Nikšić: Da bi proglasili pobjedu svaki glas mora biti izbrojan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je u obraćanju medijima​ da se ​za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine još ne može proglasiti pobjeda jer je uzorak prebrojanih glasova nedovoljan, a prema obrađenih 411.973 birača kandidat Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović ima 127. 816 glasova, dok kandidat Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović 120.281 glas.

On je rekao da će insistirati na kontroli svakog glasa, a pobjedu je čestitao članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željku Komšiću.

"Da bi se proglasio konačan rezultat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH trebamo sačekati da se prebroje glasovi koji su došli putem pošte i iz dijaspore. Razlika u broju glasova između dva kandidata trenutno je 6.000 - 7.000", kazao je Nikšić.

01:04 8.10.2018.

Izetbegović: Briljantna pobjeda SDA

Izetbegović: Ubjedljiva pobjeda SDA
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović proglasio je večeras pobjedu kandidata ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Izetbegović je istakao da su završeni "uzbudljivi" izbori i da je SDA iznijela brilijantnu pobjedu, dodajući da je Džaferović pobijedio u gotovo svim izbornim jedinicama osim u Tuzlanskom kantonu.

Iznio je podatak da je i kandidat ove stranke za potpredsjednika Republike Srpske Ramiz Salkić pobijedio za tu funkciju, te je podvukao da je SDA pokazala da je najjača stranka u BiH "i to tako treba biti, a neki koji su teške riječi izgovarali u predizborno vrijeme sada su završili na petom ili šestom mjestu".

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG