Dostupni linkovi

Kruševac: Zatvorske kazne za napadače na Borka Stefanovića


Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudilo je tri osobe za napad na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića i aktivistu Levice Srbije Bobana Jovanovića na zatvorske kazne od četiri, odnosno tri i po godine zatvora.

Kako je u razgovoru za radio Slobodna Evropa potvrdio Borko Stefanović, na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora za nasilničko ponašanje, nanošenje teških telesnih povreda i napad na službeno lice, odnosno policajca Dejana Palibrka, osuđen je Miloš Šaponjić, dok su druga dva napadača, Marko Živković i Danijel Gmijović osuđeni na po tri i po godine zatvora.

Kako agencija Beta prenosi, sudija Dragan Zdravković ocenio je u izricanju presude, da je tužilac dokazao da su trojica okrivljenih „rukama i nogama napali učesnike skupa i da su im naneli teške telesne povrede, kao i službenom licu koje je bilo na dužnosti“. On je dodao da su izrečene kazne nešto niže, jer se sudilo po starom zakonu.

"Po novom krivičnom zakonu, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine, za pomenuta dela predviđene su znatno veće kazne", dodao je Zdravković uz napomenu da izrečene presude imaju "represivno ali i preventivno dejstvo".

Izrečenim kaznama oštećeni nisu zadovoljni, rekao je za RSE Borko Stefanović.

„Naravno da ne možemo biti zadovoljni kaznama. Ova presuda je u skladu sa onim što je Tužilaštvo tražilo, a sud je presudio kazne koje su na granici zakonskog minimuma. Čini mi se da su Sud i Tužilaštvo pod pritiskom i da su gledali da kazne budu na ivici uslovnih“, rekao je Stefanović.

On je dodao da smatra da su kazne mogle biti dosta više i po „starom zakonu“.

„Ova presuda je dokaz da postoji dvostruki tretman suda. Čini mi se da sud nije uzeo u obzor da ne postoje olakšavajuće okolnosti. Izgleda da je sud ignorisao činjenicu da su sva trojica napadača ranije osuđivani za određena krivična dela, da su ovo uradili pod organizacijom nekog koga su štitili i da se napad desio na bestijalan način sa leđa, iz političkih pobuda a ne iz neke lične svađe“, objasnio je on.

Izricanju presude nisu prisustvovali okrivljeni, njihov branilac kao ni Borko Stefanović i njegov advokat.

Borko Stefanović i Boban Jovanović pretučeni su ispred Mesne zajednice Rasadnik u Kruševcu 23. novembra 2018. godine, gde je trebalo da se održi tribina Saveza za Srbiju.

Napadači su maskirani i naoružani palicama i motkama nasrnuli na Stefanovića i aktiviste SSP, Bobana Jovanovića i Marka Dimića i policajca u civilu Dejana Palibrka i naneli im ozbiljne povrede.

Ubrzo nakon napada, započeti su antivladini protesti pod parolom "Stop krvavim košuljama", koji su se zatim proširili po celoj Srbiji i promenili naziv u "Jedan od pet miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića 9. decembra 2018.: "Neka vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

XS
SM
MD
LG