Dostupni linkovi

Ukupno 23 godine zatvora za silovanja tokom rata u Kotor Varoši


Okružni sud u Banjaluci (arhivska fotografija)
Okružni sud u Banjaluci (arhivska fotografija)

Ostoja Marković je osuđen na devet godina zatvora, a Bosiljko Marković i Mirko Božić na po sedam, zbog silovanja koja su počinili kao pripadnici Vojske Republike Srpske 1992. u Kotor Varoši, u srednjoj Bosni i Hercegovini.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio branilac Ostoje Markovića, advokat Zoran Bubić.

Oni su prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjaluci osuđeni za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, po optužnici koju je podignuta još u novembru 1993. godine.

Bubić je najavio da će se žaliti na odluku suda.

Prema navodima optužnice, Božić i Markovići su 28. juna 1992. kao pripadnici Vojske Republike Srpske silovali više žena hrvatske nacionalnosti na području ove opštine.

Markovići su presudom Suda BiH iz 2015. godine osuđeni na po 10 godina zatvora zbog silovanja 14-godišnjakinje za vrijeme rata u BiH.

Tada je, po prvi put u istoriji krivičnog postupka u BiH, žrtva ratnog zločina dobila naknadu štete, jer je osuđenima naloženo da joj isplate odštetu u iznosu od 26.500 KM (oko 13.600 evra).

Apelaciono vijeće Suda je potvrdilo presudu godinu dana kasnije, a Ostoja i Bosiljko Marković trenutno izdržavaju zatvorsku kaznu.

Ovo vijeće je 2017. godine povećalo zatvorsku kaznu Ostoji Markoviću na 11 godina i osam mjeseci.

Opština Kotor Varoš je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, imala oko 17 hiljada stanovnika, od čega je 12.000 srpske nacionalnosti.

Do početka rata, 1992. godine, u ovoj opštini je živjelo oko 36 hiljada stanovnika, od čega oko 39 odsto građana bošnjačke nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG