Dostupni linkovi

Sud BiH: Silovateljima 20 godina zatvora, oštećenoj naknada


Nepravomoćnom presudom Suda BiH Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni su danas na po deset godina zatvora zbog silovanja 14-godišnjakinje u Kotor Varoši za vrijeme rata u BiH.

Takođe, prvi put u istoriji bh. krivičnog postupka, Sud je odlučio osigurati žrtvi ratnog zločina naknadu štete, naloživši optuženima da oštećenoj isplate odštetu u iznosu od 26.500 KM, dok je za ostatak od 13.500 koje je zahtijevala upućena na parnični postupak.

Sudsko Vijeće sa Šabanom Maksumićem na čelu je utvrdilo da su optuženi krivi što su za vrijeme rata u BiH kao pripadnici Vojske Republike Srpske - Kotorvaroške brigade 28. juna 1992. godine zajedno sa Predragom Cicmanovićem, koji je poginuo 1995. godine, došli u selo Orahova, izveli iz kuće A. A., zaštićenu svjedokinju S-4, koja je tada imala samo 14 godina te je odvezli u kombiju pod izgovorom da je vode na razmjenu za zarobljene srpske vojnike u Bečićima.

"Cicmanović je oštećenu silovao tokom vožnje u automobilu iako se ona uz plač i vriske otimala. Međutim, Cicmanović joj je stavio nož pod grlo i prislio je na spolni odnos dok joj je istovremeno jedan od optuženih uperio pištolj u čelo. Potom su se zaustavili u blizini autobuske stanice u Dabovcima, nakon čega su Bosiljko i Ostoja Marković te Predrag Cicmanović naizmjenično više puta silovali S-4“, kazao je sudija tokom izricanja presude.

"Zbog toga ih Sud osuđuje, Bosiljka Markovića na 10 godina zatvora te Ostoju Markovića također na deset godina zatvora“, kazao je Maksumić.

U obrazloženju presude sudija je kazao kako je Vijeće utvrdilo da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na tereti onako kako je opisano u izricaju presude.

Istakao je kako Sud nalazi da je izrečena kazna zakonom primjerena te da će postići svrhu kažnjavanja, kao i poslati poruku svima da se zločini počinjeni u ratu neće tolerisati i da neće proći nekažnjeno.

XS
SM
MD
LG