Dostupni linkovi

Zataškavanje ruskih žrtava u Ukrajini


Proruski separatisti, Donjeck, april 2015.
Proruski separatisti, Donjeck, april 2015.

Piše: Vitalij Portnikov, priredila Anamaria Ramač Furman

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. maja uvrstio u “strogo poverljive” podatke Ministarstva odbrane o gubicima u “mirnodopsko vreme tokom specijalnih operacija”. Pre toga državnom tajnom smatrali su se podaci o gubicima armije samo za vreme ratnih dejstava. Za njeno odavanje predviđena je kazna zatvora do sedam godina.

Odluka Vladimira Putina da prikrije informaciju o vojnicima koji su poginuli u mirnodopsko vreme jedna od najvažnijih tema prošle nedelje.

Zbog čega je Putin potpisao ovaj ukaz? Da li se sprema za rat ili je samo iznerviran zbog neprestanih potraga za grobovima vojnika poginulih u Ukrajini, članaka u opozicionim medijima і istrage zaštitnika ljudskih prvava?

Odgovor na ovo pitanje nalazi se u samom tekstu ovog ukaza.

Putin se ne sprema za pravi, već za takozvani “hibridni rat”. Upravo ovakav rat – kako su pokazali događaji na Krimu i Donbasu – postao je glavni instrument demonstracije njegovog političkog uticaja.

Uz pomoć “hibridnog rata” mogu praktično nekažnjivo da se osvajaju tuđe teritorije, jer međunarodna zajednica može jedino da osudi і da nametne ekonomske sankcije. Pomoću “hibridnog rata” može da se destabilizuje neprijateljska država, što je Putinu i potrebno u Ukrajini. A nakon “hibridnog rata” može da se proglasi i “hibridni svet” koji takođe može da postane instrument destabilizacije.

Jedino što Putinu može da zasmeta je što u “hibridnom ratu” vojnici ginu. Jer, to nije igranje rata. To je pravi rat, sa borbama i žrtvama, a rusko društvo ne može dugo da ne primećuje mrtvačke sanduke і sahrane. Zato je i doneta odluka o prikrivanju takvih informacija, što ruskoj vladi omogućava odrešene ruke.

To znači da će “hibridnih ratova” još biti. Ne samo u Ukrajini. Putin može da sprema nove specijalne operacije u cilju destabilizacije susednih zemalja. Ako u njegov plan ulazi stvaranje “ruskog sveta”, uz pripajanje značajnih delova Ukrajine, Belorusije, Kazahstana, možda i zemalja Pribaltika, bez “hibridnog rata” to neće proći.

Jer, upravo pomoću ovakvog rata je gradio svoj “srpski svet” Slobodan Milošević koji je svojim građanima obećavao da će uskoro svi Srbi živeti u istoj državi.

Putinova obećanja se ne razlikuju mnogo od ideja starog druga iz Beograda. No, sličnim planovima obično sledi isti kraj. I tu, po pravilu, nikakva vojna tajna ne pomaže.

******************

Vitalij Portnikov je ukrajinski novinar i publicista, analitičar i voditelj emisija ukrajinskog servisa Radija “Svoboda”, kolumnista u ukrajinskim i ruskim štampanim medijima.

XS
SM
MD
LG