Dostupni linkovi

Zastupniku Hrvatskog sabora zabranjen ulazak u Srbiju


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman iskazao je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je saborskom zastupniku i predsjedniku desne oporbene stranke šefu Suverenista Marijanu Pavličeku u subotu 4. veljače zabranjen ulazak u Srbiju. Ministarstvo vansjkih i europskih poslova (MVEP) je u ponedjeljak zbog toga prenijelo prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu.

"Ministar Grlić Radman je jučer, čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju", rekli su Hini iz MVEP-a.

"Jednako tako, prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac na razgovor".

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu, 4. veljače, prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj (Vojvodina) organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg. No Pavliček na tu kulturnu manifestaciju nije na kraju došao jer mu srbijanska policija nije dozvolila ulazak u Srbiju. On je Večernjem listu rekao da ne zna što je tome razlog.

"Srpski carinici i policajci bili su korektni, osim što sam tri sata sjedio u automobilu kao nekakav kriminalac. Na kraju su mi donijeli rješenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam sigurnost države i njezinih građana. Poslije toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar", rekao je Pavliček.

Govoreći o svome neugodnom iskustvu, napominje da je ovo bilo njegovo prvo putovanje preko granice s diplomatskom putovnicom i da je odmah naletio na problem. Ističe i kako za ovakvo postupanje srpske policije, posebno u vrijeme zatopljavanja odnosa između Hrvatske i Srbije, ne vidi razlog osim ako nije riječ nekakvoj osveti jer prošle godine Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da posjeti Jasenovac.

"Ja drugi razlog ne vidim nego da se radi o političkim razlozima. Moj grijeh u svemu ovome je što sam želio posjetiti hrvatsku zajednicu u Srbiji. Ako je to po njima zatopljavanje odnosa, onda smo u problemu", kaže Pavliček. On dodaje da se u svom političkom djelovanju zalaže za rješavanje pitanja granica, bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji i rješavanje pitanja nestalih.

O ovome incidentu Pavliček je obavijestio hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića, konzula Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića te ministra u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova koji je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV). Pavliček je za ponedjeljak sazvao i konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije govoriti o ovom diplomatskom incidentu.

XS
SM
MD
LG