Dostupni linkovi

Koji su sljedeći koraci dok američki Zastupnički dom traži novog lidera?


Kevin McCarthy (u sredini fotografije9 razgovara s novinarima na američkom Kapitolu u Washingtonu, 26. septembar 2023.
Kevin McCarthy (u sredini fotografije9 razgovara s novinarima na američkom Kapitolu u Washingtonu, 26. septembar 2023.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a po prvi put u historiji je izbacio svog predsjedavajućeg s posla. Šta slijedi nakon što su unutrašnje borbe u uskoj i duboko podijeljenoj republikanskoj većini svrgnule Kevina McCarthyja s položaja.

V.d. predsjedavajući

Odmah nakon glasanja o smjeni, 3. oktobra, sa 216-210 glasova, McCarthyjev saveznik, republikanski zastupnik Patrick McHenry imenovan je vršiocem dužnosti privremenog predsjednika. On može služiti samo vrlo ograničeno vrijeme -- do tri zakonodavna dana u ovom slučaju.

Obaveze i ovlaštenja vršioca dužnosti predsjedavajućeg pro tempore nejasne su. Prema vodiču za pravila i procedure Doma: ta osoba "može vršiti ovlaštenja predsjedavajućeg koje mogu biti potrebne i adekvatne do izbora predsjedavajućeg ili predsjedavajućeg pro tempore."

Dok predsjedavajući postavlja cjelokupni zakonodavni dnevni red u Zastupničkom domu, čelnik većine u Zastupničkom domu je taj koji stavlja određene prijedloge zakona na raspravu i glasanje u zastupničkom domu.

Republikanska predstavnica Kelly Armstrong rekla je novinarima da će McHenryjev glavni zadatak biti "naći novog predsjedavajućeg". Sve drugo, rekao je, pokrenulo bi smjenu McHenrya.

Kevin McCarthy
Kevin McCarthy

Zamrzavanje zakonodavstva?

Sve dok se ne imenuje predsjedavajući Zastupničkog doma, malo je vjerovatno da će se napraviti dalji potezi u vezi s prijedlozima zakona za finansiranje vlade, jer se zastupnici suočavaju s rokom 17. novembra da osiguraju više novca ili se suoče s djelimičnim zatvaranjem vlade.

Borbe oko tih kalkulacija i bijes zbog McCarthyjevog neuspjeha da se izbori za jako duboke rezove potrošnje koje su tražili ekstremno desni konzervativci podstakli su, na kraju uspješan, potez zastupnika Matta Gaetza da ga svrgne s vodeće pozicije u Zastupničkom domu.

Što rade republikanci i demokrati?

U Zastupničkom domu 221 republikanac i 212 demokrata su se sada okupili kako bi smislili svoje sljedeće korake -- političke i zakonodavne.

Od svake strane se očekuje da će se pokušati dogovoriti oko kandidata za predsjedavajućeg. Demokratama je to prilično lako jer da čvrsto stoje iza vođe manjine Hakeema Jeffriesa, koji se u januaru natjecao za zastupnika protiv McCarthyja i drugih kandidata.

Republikancima bi, zbog svojih očitih podjela, posebno među malom grupom tvrdokornih konzervativaca koji traže vrlo duboke rezove u federalnoj potrošnji, moglo biti teže da se odluče za kandidata.

Patrick McHenry
Patrick McHenry

McHenry bi mogao imati prednost sada kada je vršilac dužnosti predsjedavajućeg. Nije bilo jasno želi li on taj posao. McCarthyju nije zabranjeno ponovno se kandidovati.

Dom se našao u trenutku bez presedana i stoga nije bilo jasno koliko će se tačno brzo održati izbori u punom Domu. Obično se izbori za predsjedavajućeg održavaju na početku novog Kongresa svake dvije godine.

Kada će biti naredni izbor za predsjednika?

Čelnici obje stranke moraće odlučiti kada su spremni ući u proces izbora predsjedavajućeg.

Januarski poduhvat bio je traljav jer McCarthy danima nije mogao dobiti dovoljno glasova za pobjedu i morao je proći 15 glasanja.

Ovaj bi put za republikance moglo biti barem jednako haotično, osim ako zaključe da takav haos stvara javnu reakciju koja bi mogla upropastiti njihove izborne izglede u 2024. i ako se ne ujedine.

Ko se može kandidovati?

Prema Ustavu SAD-a, lider Zastupničkog doma ne mora biti član Kongresa. To je razlog zašto su neki republikanci ponudili ime bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za posao, iako se on kandiduje za predsjednika SAD i rekao je da ne želi taj posao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG