Dostupni linkovi

Prvi put u istoriji smenjen predsedavajući Predstavničkog doma SAD


Kevin Makarti izlazi iz Predstavničkog doma Kongresa SAD pošto je smenjen s funkcije predsedavajućeg, 3. oktobar 2023.
Kevin Makarti izlazi iz Predstavničkog doma Kongresa SAD pošto je smenjen s funkcije predsedavajućeg, 3. oktobar 2023.

Predstavnički dom Kongresa SAD glasao je u utorak za smenu predsedavajućeg Kevina Makartija (McCarthy), pošto su sukobi među njegovim republikancima gurnuli Kongres dublje u haos samo nekoliko dana pošto je za dlaku izbegao finansijsku blokadu vlade.

Glasovima 216 "za" i 210 "protiv" prvi put u istoriji je Predstavnički dom smenio svog lidera.

Makarti je smenjen na inicijativu relativno male grupe desničarskih republikanaca predvođenih Metom Gejcom (Matt Gaetz), ekstremnim desničarom s Floride.

On je optužio Makartija da nije učinio dovoljno na smanjenju federalne potrošnje.

To je poslednja epizoda velike drame u godini u kojoj je Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca doveo Vašington na ivicu bankrota i na ivicu delimične blokade finansiranja vlade.

Makartijeve republikanci imaju tesnu većinu u Domu od 221 prema 212, što znači da je mogao da si priuštiti da izgubi najviše pet glasova ako demokrate takođe glasaju protiv.

To se dogodilo u utorak, kada je osam republikanaca glasalo sa 208 demokrata za smenu Makartija sa vodeće funkcije.

U debati u Predstavničkom domu, Gejc i nekolicina njegovih saveznika kritikovali su Makartija što se oslanjao na glasove demokrata za usvajanje privremenog finansiranja vlade kojim je izbegnuta njena blokada.

"Potreban nam je predsedavajući koji će se boriti za nešto – bilo šta – osim da ostane predsedavajući", rekao je republikanac Bob Gud (Good).

Makartijeve pristalice, uključujući neke od najistaknutijih konzervativaca u Domu, rekle su da je on uspešno ograničio potrošnju i unapredio druge konzervativne prioritete iako demokrate kontrolišu Belu kuću i Senat.

Oni su upozorili da će ti dobici biti ugroženi ako Makarti bude smenjen.

"Dugo i dobro porazmislite pre nego što nas gurnete u haos, jer smo tamo krenuli", rekao je republikanski poslanik Tom Kol (Cole).

Demokrate su rekle da neće pomoći republikancima da rešavaju njihove probleme. Oni uglavnom smatraju da se Makartiju ne može verovati nakon što je prekršio sporazum o potrošnji koji je postigao s predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden), i ljuti su zbog njegove odluke da da zeleno svetlo za istragu za opoziv predsednika.

"Neka se valjaju u svom svinjcu nesposobnosti", rekla je poslanica Pramila Džajapal (Jayapal) novinarima pre glasanja.

Gejc je bio među više desetina republikanaca koji su u januaru više puta glasali protiv Makartijeve kandidature za predsedavajućeg. Makarti je na kraju obezbedio funkciju posle 15 krugova glasanja. Da bi dobio na glasanju, Makarti je pristao na pravila koja su olakšala glasanje protiv njega.

Pristalice Makartija kažu da je Gejc bio motivisan željom da dobije publicitet, prilikom da dođe na višu funkciju ili nezadovoljstvom zbog etičke istrage o njegovom mogućem seksualnom nedoličnom ponašanju i upotrebi droga.

Gejc je negirao krivicu i rekao da ga ne motiviše to što mu Makarti nije po volji.

"Ovo nije kritika pojedinca – to je kritika vršenja posla. Posao nije obavljen", rekao je on.

Nije izvesno koji su sledeći koraci i nema očiglednog naslednika koji bi vodio republikansku većinu u Predstavničkom domu.

Privremeno je mesto predsedavajućeg preuzeo republikanac Patrik Makhenri (Patrick McHenry), Makartijev saveznik.

Izvori: Reutera, Associated Press

XS
SM
MD
LG