Dostupni linkovi

Zlotrg: Govori nastavni jezik, da te svijet razumije


Sandra Zlotrg, lingvistica i izvršna direktorica Udruženja za jezik i kulturu 'Lingvisti' u Sarajevu za “Zašto?” komentariše instrukciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kojom se tretira pitanje upotrebe jezika u nastavnom procesu i drugim oblicima odgojno-obrazovnog rada u školama.

  • Upotreba “nastavnog jezika”

Odluka proizlazi iz nedavno donesenog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u kojem stoji odredba, nespretno sročena, o upotrebi "nastavnog jezika". Kao što u Zakonu nije objašnjeno šta konkretno znači da će se u školi koristiti zvanični jezici konstitutivnih naroda BiH, tako to nije ništa jasnije ni u instrukciji koju je ministar poslao školama.

  • Discipliniranje kralježnice

Ako se dosljedno provede instrukcija odnosno Zakon, ne može da ne znači pravljenje tri škole pod istim krovom. U Jajcu na tribinama koje je organizavala grupa građana “Bolja škola” roditeljke su se žalile kako ih uprave škole primoravaju da se nacionalno izjasne za svoju djecu. I kako ne dozvoljavaju nikakvo drugo određenje osim Bošnjak/Srbin/Hrvat. Jedan od gorih primjera koji sam čula iz nastavne prakse je upravo od jedne roditeljke iz Jajca - profesorica je njenom sinu ispravljala svaku riječ koja nije bila dovoljno "hrvatska", pa je tako Disciplina kičme postala Disciplina kralježnice... Ministar Kantona Sarajevo u instrukciji traži od uprave škole isto to, da se roditelji izjasne za svoju djecu i da se na osnovu toga odabere B ili H ili S.

  • Sporno izjašnjavanje

Nazivanje predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, što je praksa u školama koje rade po federalnom planu i programu, dozvoljavalo je slobodu nastavnicama i nastavnicima da prilagođavaju svoj rad okolnostima u razredu i da izbjegnu opredjeljivanje. To je u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije na koji se možete pozvati svaki put kada neko od vas traži da se nacionalno izjasnite. Ne moram valjda objašnjavati da je izjašnjavanje o jeziku ustvari nacionalno izjašnjavanje. To je pokazala pretpopisna propaganda u Bosni i Hercegovini.

  • Tri koraka unazad

Nevjerovatno je da Sarajevski kanton ide tri koraka unazad. Nakon borbe đaka u Jajcu. Nakon donesene presude na federalnom nivou da je sistem dvije škole pod jednim krovom diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti.

Ne vidim nijednu prednost u ovakvoj odluci Ministarstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG