Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zašto crnogorskom ministru smeta nevladin MANS?


Iz MANS-a tvrde da je njihov predstavnik uklonjen iz radne grupe jednostranom odlukom ministra Aleksandra Andrije Pejovića

Vlada Crne Gore našla se na udaru kritike jedne od najuticajnijih međunarodnih nevladinih organizacija - Transparency international zbog, kako tvrde u toj organizaciji uklanjanja predstavnika MANS-a iz vladine radne grupe za poglavlje 23 u pregovorima sa EU.

Transparency International ocijenio je da je uklanjanje člana partnerske organizacije MANS iz radne grupe Evropske unije za borbu protiv korupcije, a u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU, potpuno neprihvatljivo i da ukazuje da vlada borbu protiv korupcije ne shvata ozbiljno.

,,Mi smatramo da je potez Vlade Crne Gore u vezi sa tim neprihvatljiv. Vlada je uklonila najjaču organizaciju za borbu protiv korupcije iz radne grupe za borbu protiv korupcije bez ikakvog obrazloženja. Ovo je kršenje procedura i šalje pogrešnu poruku o svom stavu prema borbi protiv korupcije. Ovakvom odlukom oni pokazuju da zaista nijesu ozbiljni u tom pogledu. Zaista mislim da je to neprihvatljivo i mislim da vlada treba da ponovo razmotri takvu odluku“, kaže za Radio Slobodna Evropa Kornelija Abel (Cornelia Abel), regionalni koordinator za Evropu i centralnu Aziju u Transparency International-u .

Vlada je na sjednici 13. aprila formirala Radnu grupu za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 23 koje obuhvata pravosuđe, borbu protiv korupcije, osnovna prava i prava građana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

U sastavu tog tijela je 68 predstavnika državnih organa i NVO a upravo na 68. mjestu je prvobitno bio predstavnik MANS Vuk Maraš.

No, sedam dana kasnije u zaključcima Vlade, a na inicjativu Ministarstva evropskih integracija došlo je do promjene pa je Maraša na tom mjestu zamijenila predstavnica NVO Politikon mreža.

Transparency international ocjenio da crnogorska vlada borbu protiv korupcije ne shvata ozbiljno
Transparency international ocjenio da crnogorska vlada borbu protiv korupcije ne shvata ozbiljno

Iz MANS-a tvrde da je njihov predstavnik Vuk Maraš uklonjen iz radne grupe za Poglavlje 23 jednostranom odlukom ministra Aleksandra Andrije Pejovića, uprkos činjenici da je bio izabran na odgovarajući način.

„Mi do danas nijesmo dobili bilo kakav odgovor niti od Aleksandra Pejovića niti od Vlade Crne Gore zbog čega su na takav nezakonit način isključili člana MANS-a iz radne grupe i nakon provedenog konkursa zamijenili predstavnika MANS-a članom druge NVO koja nije čak ni učestvovala na konkursu. Očigledno je da je taktika ministra za evropske poslove da se glava zabije u pijesak i da javnosti ne daje odgovore, čime pokazuje ponašanje potpuno suprotno onome što bi trebalo da radi ministar evropskih poslova, odnosno da njeguje osnovne evropske vrijednosti i sa javnošću podijeli razloge za odluku koju je donio, da stane iza nje i da snosi odgovornost“, kaže Vuk Maraš u izjavi za RSE.

Maraš najavljuje da će MANS zbog takvog postupanja Pejovića podnijeti tužbu:

„Zbog toga što je ta odluka do te mjere nezakonita, odnosno sa ciljem da se MANS isključi iz radne grupe mi ćemo podnijeti tužbu Upravnom sudu i osporiti kompletnu odluku o izboru članova za Radnu grupu za poglavlje 23. To ćemo uraditi jer je samim načinom rada ministar Pejović rad ove grupe učinio potpuno nezakonitim.“

Na oštre kritike i prozivke iz Transparency international i MANS-a zatražili smo komentar državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača Aleksandra Andrije Pejovića ali nijesmo dobili odgovor na naš dopis koji smo uputili na adresu šefice njegovog kabineta.

Takođe smo komentar zatražili od šefice Radne grupe za poglavlje 23 Marijane Laković-Drašković, inače direktorke Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde, od koje takođe nijesmo dobili odgovor.

Podsjetimo, na skali Indeksa percepcije korupcije Transparency International-a za 2016. godinu, Crna Gora je postigla rezultat 45 od 100, što prema njihovoj metodologiji i nalazima ukazuje na značajan problem korupcije u zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG