Dostupni linkovi

Zašto je Nokia 3310 najbolji telefon svih vremena


Nokia, logo
Nokia, logo

Tijekom 90-ih godina Nokijine telefone koristili su milijuni ljudi, a finska kompanija postala je sinonim za vrhunsku mobilnu tehnologiju.

Nakon što ju je kupio Microsoft, Nokia kakvu smo poznavali je nestala. No, kompanija Nokia u 20. je stoljeću predstavila niz uspješnih telefona, među kojima se nalazio i najlegendarniji telefon svih vremena – Nokia 3310.

Kompanija je svoj prvi pametni telefon u obliku modela 9000 predstavila davne 1996. godine, a uređaj je posjedovao modem te pristup internetu i mailu.

Međutim, 1999. godine kompanija predstavlja model 3210, kojim je uspjela napraviti savršenu formulu koja je obuhvaćala cijenu, veličinu i funkcije. Prethodnik modelu 3310 imao je internu antenu i legendardnu igru Snake. Od njegovog lansiranja 2000. godine, prodano je ukupno 126 milijuna ovih telefona.

Nokia 3310 sa svojih 133 grama nije bila najlakši, ali je svakako bio stabilan, čvrst i vrlo pristupačan telefon.

Iako se displej ne može usporediti sa današnjim HD ekranima, Nokia 3310 imala je ekran osvijetljen zelenom bojom, rezolucije 84 x 84 piksela, koji je bio dovoljan za najosnovnije funkcije.

Tu su još bili i imenik, koji je mogao pospremiti 250 kontakata, 35 melodija (plus prostor za 7 kompozicija korisnika), sat, štoperica, alarm i kalkulator, a baterija je, za razliku od današnjih pametnih telefona, trajala cijelu vječnost. Ovo su za mnoge bile sve "pametne" funkcije koje su im, barem u to vrijeme, trebale.

Nakon velikog uspjeha ovog modela diljem Europe, uslijedile su nove verzije poput modela 3315, koji je imao plavi ekran i osvijetljenu tipkovnicu i koji je bio jako popularan u Aziji, zatim modeli 3390 i 3395, koji su predstavljeni u Sjevernoj Americi i model 3315, koji je bio namijenjen australskom tržištu.

Nokia 3310 je u ono vrijeme zaista bila tehnološki revolucionarna. No, pitanje je gdje bismo danas bili bez ovog modela i bismo li svakodnevno trošili sate na igre da nije bilo čuvene "Zmije"?

Ako i dalje u nekoj od ladica imate svoj primjerak ovog legendarnog modela, nikako ga nemojte baciti jer nikad ne znate kad bi vam mogao zatrebati telefon koji bi preživio i Apokalipsu.

XS
SM
MD
LG