Dostupni linkovi

Bećarević: Pitanje gasa u sferi politike


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Almir Bećarević, savjetnik u Upravi BH-Gasa, za Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) odgovara na pitanje – Zašto se ponavljaju krize sa dopremanjem gasa u BiH?

Više od sedam sati pregovora u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine trebalo je predstavnicima poduzeća BH-Gas i Gas promet da dogovore način transporta plina koji iz srbijanske kompanije Srbijagas preko entiteta Republika Srpska ide do Sarajeva. Inače, do ove grijne sezone, kažu iz BH-Gasa, nije bilo problema.

Pregovori su pokrenuti nakon što je kompanija Gas promet sa Pala potvrdila da je zavrnula ventil ka Sarajevu, zbog, kako su tvrdili, isteka ugovora o isporuci plina. Ipak, na kraju su uspjeli pronaći rješenje zadovoljavajuće za sve, posebno za građane koji nisu osjetili posljedice trenutne krize, kaže savjetnik u Upravi BH-Gasa, Almir Bećarević.

"Sedam sati smo proveli, medijacija je bila s raznih strana i na kraju se našlo jedno kvalitetno rješenje. Umanjeni su iznosi koje ćemo mi plaćati Srbijagasu, Gas promet Pale i BH-Gas su napravili jedan komercijalni ugovor, ovaj novac koji će nam ostati sada od Srbijagasa bit će plaćan prema Gas prometu i svi smo na određeni način zadovoljni, nema ni pobjednika, ni gubitnika", tvrdi Bećarević.

U prethodnom periodu je ovo pitanje dospjelo u sferu politike, kaže Bećarević.

Nije bila sporna količina i cijena plina, nego je problem što je ugovor koji su ponudili predstavnici Gas prometa sa Pala sastavljen tako kao da se transport plina vrši iz države u državu, a ne između dva entiteta.

Prethodno su i iz Srbijagasa počeli stizati zahtjevi da primopredaja gasa bude na sredini rijeke Drine, što je za BH-Gas bilo neprihvatljivo, jer je, prema mišljenju Bećarevića, imalo mnogo određenih političkih konotacija.

"Kada smo im na kraju dokazali da je tehnički nemoguće mjeriti nešto na sredini rijeke Drine, i rekli smo im, evo vi samostalno, Srbijagas i Gas promet kao susjedni operateri, ako želite da vam mjesto primopredaje gasa bude na Mjesecu, to napišite, ali nemojte BH-Gas uvlačiti u te stvari. Jer jednostavno, svi znaju da nema ni ugovora o međudržavnoj granici između BiH i Srbije i BH-Gas ne želi da ima išta s tim", kaže on.

Dugogodišnji problem isporuke plina u Bosni i Hercegovini bio je, prije svega, finansijske prirode. Dugovi Toplana Sarajevo prema Sarajevogasu, a onda dug Sarajevogasa prema BH-Gasu su se samo gomilali. Tom problemu se pokušalo stati ukraj potpisivanjem ugovora o reprogramu, kojim će Sarajevogas dug od 52 miliona maraka prema BH-Gasu biti vraćan u narednih 15 godina. To je, tvrdi Bećarević, umnogome stabiliziralo situaciju s distribucijom plina, koja je prethodnih godina stvarala brojne probleme.

"Trenutno Sarajevogas izmiruje BH-Gasu fakturu za fakturu i po reprogramu koji je potpisan Sarajevogas izmiruje i stare obaveze prema BH-Gasu. Kada je ovaj sistem napravljen, što se tiče finansijskih obaveza, nikom BH-Gas u ovom trenutku, počev od Gasproma do Bosne i Hercegovine ne duguje nijednu jedinu marku. Znači, što se toga tiče, apsolutno nikakvih više problema nema. Ovo što se sada desilo, je više bilo s aspekta politike, a ne komercijale", zaključuje Bećarević.

XS
SM
MD
LG