Dostupni linkovi

Zaštita nezavisnosti sudstva ili pritisak na novinare?


Nema pravne sigurnosti bez pretpostavke nevinosti, ali nema ni slobodne države bez slobodnog novinarstva, izjavio je advokat Zdenko Tomanović povodom inicijative Advokatske komore Beograda, čiji predsednik je Jugoslav Tintor, da se u Krivični zakon uvede kazna do tri godine zatvora za kršenje pretpostavke nevinosti.

Tu inicijativu advokat Zdenko Tomanović ocenio je apsolutno nepimerenom, pomenuvši kontekst u kom politički predstavnici svakodnevno krše to pravo.

“Kod nas je politička elita kreator negovanja pravne nekulture. Nemamo nezavisno pravosuđe. Ne može se ova rasprava redukovati predlogom da se ide u zatvor ako se sumnja u loše pravosuđe. Ne može zatvor da se daje za sumnju u vlast koja već decenijama vaninstitucionalno vlada. Nema zdravog društva bez slobodnog novinara i prava da nekada zadre i u neprikosnovena prava pojedinca”, naveo je Zdenko Tomanović.

Novinari i javnost imaju pravo da prate kako radi pravosuđe: Veran Matić
Novinari i javnost imaju pravo da prate kako radi pravosuđe: Veran Matić

Predlog pomenute Advokatske komore usledio je nakon intervjua novinara Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, u kom je Cenzolovci između ostalog rekao da ima “snažan utisak da je ovo sudsko veće vodilo ovaj postupak kao da ne želi da ga vodi ili je primorano da donese unapred zacrtanu oslobađajuću odluku”.

Veran Matić, naveo je da je indikativno da se inicijativa pojavljuje baš povodom izjave u slučaju ubijenog novinara, i da novinari i javnost imaju pravo da prate kako radi pravosuđe.

“U tom intervjuu pobrojao sam sve one zabrinutosti koje smo Komisija i ja u svojim saopštenjima do sada davali, koje govore o tome da se događa nešto što mi ne smatramo da je adekvatno za jedan ovako važan sudski postupak. Ne vidim gde je u ovom slučaju izvršeno kršenje pretpostavke nevinost”, rekao je Matić.

Na okruglom stolu pod nazivom "Novinarstvo i pretpostavka nevinosti", u organizaciji Misije OEBS-a i Udruženja novinara Srbije, govorio je i Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda, koji je rekao da je suština incijative generalna prevencija kako bi se zaštitilo pravo okrivljenih.

“Novinari mogu da komentarišu sudske postupke. Ali kada se kaže da neko krši pretpostavku nevinosti to se odnosi na one koji stvaraju ambijent da je presuđeno pre suda. Onaj ko to razume neće dolaziti u poziciju da potpadne pod udar bilo kakve inkriminacije, koja još uvek nije ni uvedena”, rekao je Tintor.

"Posebno je problematično to što je od svih predmeta izabran slučaj ubistva novinara kao primer za kršenje pretpostavke nevinosti", upozorava novinar Vuk Cvijić (na fotografiji: Slavko Ćuruvija)
"Posebno je problematično to što je od svih predmeta izabran slučaj ubistva novinara kao primer za kršenje pretpostavke nevinosti", upozorava novinar Vuk Cvijić (na fotografiji: Slavko Ćuruvija)

Vuk Cvijić, novinar nedeljnika NIN, rekao je da svi novinari treba da imaju obavezu da pišu o toku suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i da profesionalni mediji ne krše pretpostavku nevinosti.

„To rade mediji koji su provladini. Oni nemaju nijedan atribut medija. Posebno je problematično to što je od svih predmeta izabran slučaj ubistva novinara kao primer za kršenje pretpostavke nevinosti. Da li su ga ubili ovi ljudi koji su konkretno optuženi ili ne, to će već sud pokazati. U konkretnom slučaju reč je o vremenu Slobodana Miloševića, kada je država ubijala, to piše u nekim pravosnažnim presudama“, rekao je novinar Vuk Cvijić.

Učesnici rasprave bili su apsolutno protiv ovakvog predloga zakonskog usmeravanja novinara. Advokat Zdenko Tomanović zaključio je pitanjem.

“A šta se dešava kada država zataji? Šta se dešava kada pojedinci koji su obukli odoru državnih obeležja, državne funkcije, kada su u ime nečega što se zove državni razlog ugradili svoj lični interes. Ne sme se uskratiti građaninu Srbije pravo da novinar razotkriva taj kriminal”, rekao je Zdenko Tomanović.

Predstavnici medija i na ovom skupu ponovili su da su novinari u Srbiji izloženi brojnim pritiscima i fizičkim napadima, da je pravosuđe u krizi, i da svi segmenti društva moraju raditi na njihovoj zaštiti i jačanju institucija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG