Dostupni linkovi

Advokatska komora Beograda: Veran Matić izjavama nanosi štetu


Veran Matić

Advokatska komora Beograda (AKB) ocenila je danas da predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić nanosi "nenadoknadivu štetu u razumevanju elementarnih principa pravne države i vladavine prava" izjavama u vezi sa suđenjem za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, prenosi Beta.

AKB je u saopštenju naveo da "posebno zabrinjava pokušaj da se kroz pritisak javnosti u sudski postupak uvedu kao dokaz izjave koje nisu date pred tužilaštvom ili sudom kao organima postupka već pred nekakvim komisijama službe državne bezbednosti, pri čemu se pitanje zakonitosti dokaza pokušava prikazati kao formalno pitanje od drugorazrednog značaja".

"Sama ideja Verana Matića da 'Državna komisija za rasvatljavanje slučaja Ćuruvija' na čijem je čelu, treba da referiše činjenično stanje javnosti koja je 'vrhovni sudija' i čiji stav bi moralo da poštuje i sudsko veće - nanosi nenadoknadivu štetu u razumevanju elementarnih principa pravne države i vladavine prava u jednom demokratskom društvu", piše u saopštenju.

Komora je podsetila da Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava, Ustav Srbije i Zakonik o krivičnom postupku garantuju svakom građaninu da se smatra nevinim dok se krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.

"Ovakvim izjavama grubo se krše prava građana u krivičnom postupku, imajući u vidu da i sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava stoji na stanovištu da se pravo novinara na slobodu izražavanja i pravo javnosti da bude informisana koje je zajemčeno Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, može ostvarivati samo uz poštovanje prava na pravično suđenje koje je zajemčeno tom konvencijom", navodi se u saopštenju.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je ranije da ima utisak da Sudsko veće koje vodi slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije pojedinim odlukama "pokazuje jasnu nameru da oslobodi" optužene za taj zločin.

XS
SM
MD
LG