Dostupni linkovi

Privatnost građana krše svi, pa i institucije


Bilo je slučajeva da se ponavljaju prijestupi od istih firmi (ilustracija)
Bilo je slučajeva da se ponavljaju prijestupi od istih firmi (ilustracija)

Obilježavajujući Dan zaštite podataka, Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine iznijela je informacije o tome da se u zemlji i dalje krše zakonska rješenja, ali i da se određeni zakoni mijenjaju kako bi bili van domašaja zaštite privatnosti. Zaštitom ličnih podataka kako je navdeno nisu zadovoljni ni u formalnom ni u praktičnom smislu, a pomaka nema.

Evropska unija vodi se novim mjerama i aktima u oblasti zaštite podataka uredbe o zaštiti ličnih podataka, a u BiH ta pravila krše čak i javni organi.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević napominje kako je u ovoj oblasti neophodan veći angažman onih koji su dužni provoditi važeće zakone. Međutim, to se kaže Kovačević, događa rijetko. Umjesto toga drugi zakoni se donose kako bi zaobišli segmente Zakona o zaštiti ličnih podataka i prikrile greške, te navodi primjer:

"Recimo, to je bio Zakon o matičnim knjigama u Fderaciji BiH gdje se teret dokazivanja tačnih podataka prebacuje na građane. Treba da dokazuju matičarima koji su napravili grešku, prilikom unosa u elektronsku evidenciju. Imamo matičara koji ne znaju razliku između č i ć, pa građani moraju podnijeti zahtjev da im se utvrdi lično ime jer je organ netačno unio podatke. A prvi princip organa koji obrađuju podatke jeste da oni moraju biti tačni", navodi Kovačević.

Bilo je slučajeva da se ponavljaju prijestupi od istih firmi, kao i u slučajevima kada se od građana prilikom prijave na konkurs traži da dostave i uvjerenje o nekažnjavanju. To građani nisu u obavezi, a organ za koji treba takav dokument, zatražiće ga sam od nadležnih tijela, a nikako od građana.

Agencija je u prošloj godini obavila 83 inspekcijska nadzora. Utvrdili su da se građanima traže kopije ličnih karata i za upis na kurs stranog jezika, uzimanje matičnog broja prilikom kupovine karte za utakmicu ili plaćanja komunalnih računa zbog čega je najviše prekršajnih naloga izdato bankama.

I tu nije kraj, kaže pomoćnica direktora sektora za inspekcijski nadzor i prigovore Samira Čampara:

"Imali smo dosta prigovora građana koji su se žalili na komšije koji su ugrađivali video-nadzor, a da su upravo te komšije bile predmetom tog nadziranja. Potom je bilo i slučajeva kada su izdavane kopije zdravstvenog kartona pacijenta supružniku, što je protuzakonito, te se kasnije utvrdilo i da su oni u toku imali i brakorazvodnu parnicu", navodi primjere.

Osim što se ne provodi Zakon o zaštiti ličnih podataka u mjeri u kojoj to treba, Ante Boras, zamjenik direktora agencije za zaštitu ličnih podataka BiH ukazuje i da je jedan od pokazatelja odnosa prema toj instituciji i činjenica da već dvije godine čekaju da se usvoji zakon o unutrašnjem ustrojstvu. Suočeni su i s manjkom kadra, te ilustrirajući to kažu da u Odjelu za prigovore nemaju nijednu zaposlenu osobu, a od 45 planiranih za rad Agencije, u njoj je uposleno 25 osoba.

Kao primjer u kom je Agencija pokazala da stoji iza građana, navode upitnik koji je grad Trebinje sprovodio kako bi, što su tvrdili, prepoznali socijalne potrebe građana, stekli uvid o prioritetima za zapošljavanje, subvencijama u poljoprivredi….

Nema krivične odgovornosti kada se radi o kršenju zakona o zaštiti ličnih podataka
Nema krivične odgovornosti kada se radi o kršenju zakona o zaštiti ličnih podataka

Takav je popis proglašen nevažećim, te su svi lični podaci građana morali biti uništeni.

Ipak, ni u ovom, ali ni drugim slučajevima ne postoji krivična odgovornost kada se radi o kršenju zakona o zaštiti ličnih podataka, kažu u Agenciji. Kazne su simbolične, dok ukoliko se ide na sud, to traje dugo, a i teško je dokazivo.

Paradoks je i u tome što Agencija nema velike ingerencije, izuzev da prekršioce kazni sa maksimalno 10.000 konvertibilnih maraka (KM), što, opet, ne rješava duroročno probleme, jer je, ukoliko se plati u roku, kazna duplo manja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG