Dostupni linkovi

Zaštićeni svjedok o posjetama prebijenom bratu


Suđenje zapovjednicima OVK, Haški sud, 4. studenog 2011.
Suđenje zapovjednicima OVK, Haški sud, 4. studenog 2011.
Nakon kraće pauze početkom ovog tjedna nastavljeno je suđenje bivšem zapovjednicima Oslobodilačke vojske Kosova, OVK – Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju.

Nakon zaštićenog svjedoka pod pseudonimom 3 koji je opisao kako je premlaćivan u logoru OVK u Jablanici pod optužbom da je albanski izdajnik, potkraj tjedna iskaz je nastavio još jedan zaštićeni svjedok pod pseudonimom 75. Svjedočenje o premlaćivanju njegovog brata, također kosovskog Albanca, nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem obrane optuženih koji poriču svoju odgovornost za mučenja zatočenika raznih nacionalnosti.

Svjedok 75 je u glavnom dijelu ispitivanja opisao kako je 1998. godine više puta posjetio zatočenog brata u logoru OVK u Jablanici gdje ga je našao teško pretučenog, izobličenog lica te natečenog po cijelom tijelu. Potpuno prljav i prebijen, svjedokov brat nije mogao hodati bez pomoći stražara.

Odvjetnik Richard Harvey u sudnici, 4. studenoga 2011
Odvjetnik Richard Harvey u sudnici, 4. studenoga 2011
Prema svjedokovom iskazu u logoru je viđao optužene Lahija Brahimaja i Idriza Balaja, dok prvooptuženog Ramuša Haradinaja nije spominjao. I iskaz ovog zaštićenog svjedoka često je prekidan odlaskom na sjednice zatvorene za javnost.

Uz često zatvaranje sjednice, svjedok 75 je svjedočio uz pomoć odvjetnika koji mu je pomagao da u odgovorima sam sebe ne inkriminira u vezi imigracijskog postupka pa je često odbijao odgovarati na pitanja.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Brahimajev branitelj Richard Harvey je naime sugerirao kako je svjedok u imigracijskom postupku lagao da mu je brat ubijen – kako bi dobio papire, što po njemu znači da je možda lagao i tijekom svog haškog iskaza u kojem je tvrdio da mu je brat pretučen u logoru OVK u Jablanici.

Optužba će izvest još dva svjedoka

„Je li točno da Vi niste spomenuli da je OVK uhitila Vašeg brata kako ste to rekli pred ovim sudom?“, upitao je branitelj.

„Časni sude ne želim odgovoriti na ovo pitanje, ako mi dopustite“, odbio je odgovoriti svjedok.

„Kada ste svjedočili u imigracijskom postupku, kada ste davali tu izjavi, Vi niste nikada spomenuli ime Lahija Brahimaja? Je li tako?“, nastavio je branitelj.

„Ne nisam spomenuo to ime“, odgovorio je svjedok.

„Nikada niste spomenuli ime Ramuša Haradinaja?“, nadalje je upitao branitelj Harvey.

„Ne sjećam se, mislim da nisam“, odgovorio je svjedok 75.

„Nikada niste spomenuli ime Idriza Balaja?“, upitao je branitelj želeći dovesti u pitanje iskaz svjedoka.

„Ne“, potvrdio je svjedok.



Nakon ispitivanja zaštićenog svjedoka 75 suđenje se prekinulo do 21.studenog ove godine kada se očekuje svjedočenje novog svjedoka tužiteljstva.

Dijelom ponovljeno suđenje bivšim zapovjednicima OVK održava se zbog nedolaska na klupu za svjedoke dva ključna svjedoka. Jedan od njih je bivši čuvar logora OVK u Jablanici Šefčet Kabaši koji je nedavno osuđen na dva mjeseca zatvora zbog upornog odbijanja svjedočenja.

Do kraja dijelom ponovljenog suđenja očekuju se iskazi još dva zaštićena svjedoka optužbe pod pseudonimima 80 i 81, nakon čega će uslijediti postupak obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG