Dostupni linkovi

Zastava Vojvodine ponovo na udaru


Zastava Vojvodine (levo) u Novom Sadu, arhivska fotografija
Zastava Vojvodine (levo) u Novom Sadu, arhivska fotografija

Iako je zastava Vojvodine pre skoro dvadeset godina prvi put uvedena u upotrebu i dalje izaziva političke tenzije. Poslednji put u vojvođanskom mestu Ruski Krstur, nadomak Kule u Vojvodini, gde je grupa vandala sa prostorija javnog preduzeća krajem marta skinula zastave Vojvodine, Srbije i zastavu rusinske nacionalne manjine, a zatim spalila vojvođansku.

Slučaj iz Ruskog Krstura s kraja maja 2021. godine nije nov, a za regionalnu stranku Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) „paljenje vojvođanske zastave, koja nema nacionalna obeležja, jeste put ka urušavanju multikulturalizma, tradicije suživota i dobrosusedskih odnosa u višenacionalnim sredinama“, saopštila je ta stranka.

Portparol LSV Aleksandar Marton, na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) šta tačno smeta delu javnosti u vezi sa tom zastavom, kaže da se tu radi o „ogoljenom nacionalizmu“.

„Još od prvih dana donošenja odluke o simbolima Vojvodine, pojedinici ali i neke političke stranke jednostavno kreirale su stanje duha da Autonomna Pokrajina Vojvodina ne treba da ima simbole, dok na primer šahovski klubovi, fudbalski klubovi, planinarski klubovi mogu imati, i to je prihvatljivo. Nije im prihvatljivo da ustavna kategorija, kao što je Pokrajina Vojvodina ima te simbole“, kazao je Marton.

LSV, koju desno orijentisane stranke često optužuju za separatističku politiku kada je reč o Vojvodini, svake godine širom Vojvodine organizuje i događaje tokom kojih članovi te stranke defiluju sa stotinama zastava Vojvodine.

Uvođenje zastave

Vojvođanska zastava je zvanično uvedena 2004. godine. Dve godine ranije pokrajina je već definisala svoj grb. Na sednici na kojoj je doneta skupštinska odluka o zastavi trebalo je da se raspravlja i o predlogu himne, međutim ta tačka je skinuta sa dnevnog reda. Samo zasedanje kasnilo je zbog nekoliko anonimnih i lažnih dojava o bombi, navodno postavljenih u sali Skupštine Vojvodine.

Odluka o simbolima značajno je dopunjena 2016, godine kada su dvotrećinskom skupštinskom većinom, predvođenom Srpskom naprednom strankom, uvedeni i takozvani tradicionalni simboli Vojvodine: tradicionalna srpska trobojka i grb Vojvodine iz 1848. godine.

Odlukom Skupštine Vojvodine tradicionalna zastava od tog trenutka je ravnopravno postavljana sa zastavom Vojvodine i zastavom Srbije. Za tu odluku sa glasale Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara. Odluku su pozdravile desno orijentisane političke partije i pokreti u Srbiji.

Za ukidanje službenih simbola Vojvodine od početka se zalaže Srpska radikalna stranka (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja, čiji predstavnici tvrde da oni „nemaju nikakvog utemeljenja“. SRS je u pokrajinskom parlamentu u opoziciji, naspram većine predvođene SNS i manjinskom strankom Savezom vojvođanskih Mađara.

SRS je inicijativu za ukidanje zvaničnih vojvođanskih simbola formirala još 2019. godine, ali ona nije realizovana. Ipak, predstavnik te stranke u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić kaže da su oni i dalje za ukidanje tih simbola. Navodi kako su ti simboli "oktrojisani i političkim i pravnim nasiljem, protivno Ustavu tada važećem, jer 2002. i 2004. godine na snazi je bio Ustav iz 1990. godine".

"Pokrajinski simboli su prepoznati Ustavom tek 2006. godine. Grb je pun heraldičkih falsifikata, koji je preuzet iz jedne popularne slikovnice iz Hrvatske. Službena zastava ne predstavlja ništa“, kaže on.

Serija incidenata u kojima su uništeni ili uklonjeni simboli Vojvodine:

  • 2020: U Ruskom Krsturu skinuta je i zapaljena je zastava Vojvodine. Policija je uhapsila osumnjičene.
  • 2015: U Staroj Pazovi sa jarbola ispred zgrade opštine skinuta je i bačena zastava Vojvodine.
  • 2013: Srpski narodni pokret „Naši“ zapalio je zastavu Vojvodine u Novom Sadu u blizini sedišta LSV.
  • 2012: Aktivisti organizacije Srpski narodni pokret „Naši“ zapalili su zastavu Vojvodine u Zrenjaninu i u Bačkom Petrovcu. Snimak paljenja zastave okačili su na YouTube, a taj snimak naslovili "Ups, ponovo smo to uradili". Ovaj incident bio je deo akcije te organizacije kao znak podrške njihovom članu Stefanu Petroviću, koji je pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu osuđen na 15 dana zatvora i novčano sa oko 200 evra zbog paljenja zastave Vojvodine.
  • 2012: Zapaljena je zastava Vojvodine u Novom Sadu u blizni zgrade policije. Srpski pokret „Naši“ objavio je snimak o tome i naveo je da su to učinili u čast Mladićevog rođendana. Kao čestitku za rođendan ispisali su i grafit na zgradi u blizini. Crnim sprejom je napisano „Čanak (Nenad Čanak, predsednik LSV, prim.aut.) nema dovoljno boje da sakrije junaštvo tvoje. Srećan rođendan đenerale“.
  • 2010: Zapaljena je zastava Vojvodine na jarbolu ispred Skupštine opštine u Staroj Pazovi. Policijska uprava Sremske Mitrovice tada je saopštila da je time je učinjeno krivično delo uništenja i otuđenja tuđe stvari.
  • 2006: Sa zgrade Skupštine opštine Zrenjanin uklonjena je i višejezična tabla sa grbom Vojvodine, a umesto nje postavljena je višejezična tabla s grbom Srbije.
  • Od 2006. periodično se beleže skidanja zastave sa javnih preduzeća i organa lokalnih samouprava širom Vojvodine

Zašto su simboli Vojvodine nekima problematični?

Službena zastava je „trn u oku“ onima kojima smeta i multikulturalizam i evropska ideja o Srbiji, smatra politikolog Duško Radosavljević.

„Tu zastavu nema ko da brani, osim onih koji to prihvataju kao deo svog regionalnog identiteta. Ta ideja je u defanzivi, a onda imamo vlast koja ne razume da štiteći simbole, zapravo štite i evropske vrednosti i vladavinu prava, za koje se deklarativno zalaže“, ističe on.

Aleksandar Marton iz LSV kaže da funkcioneri ćute i kada je reč o drugim ozbiljnim pitanjima.

„Ćute i kada je reč o finansiranju Vojvodine. Očigledno ne žele da ispadnu iz tog nacionalističkog kalupa, koji postoji i da ostanu na liniji nacionalizma i centralizma. Umesto da čvrsto reaguju, oni ćute. Koja god zastava da se pali ili uništava to nikad nije dobar signal“, ističe on.

Radikali, pak misle drugačije i kažu da službene simbole treba „brisati iz službene upotrebe“.

„Prevelika prašina se diže oko skrnavljenja ili nekorišćenja tih simbola. To su pojedinačni slučajevi koji se dešavaju na svakih pet-šest godina. Sprečićemo ovako nešto, kada će oficijelni simboli biti uklonjeni iz upotrebe“, kaže Đurađ Jakšić.

Politikolog Radosavljević ističe da u celoj situaciji u vezi sa uništavanjem i nepoštivanjem simbola Vojvodine postoji i drugo pitanje.

„Mi imamo paradoks da ljudi koji su na visokoj funkciji Vojvodine ne razumeju šta oni zapravo znači. Treba postaviti pitanje upravo njima, pre svega predsedniku Pokrajinske Vlade (Igoru) Miroviću i predsedniku Skupštine Vojvodine (Ištvanu) Pastoru, kako se oni osećaju kada se pale simboli institucija na čijem su čelu“, kaže Radosavljević.

Igor Mirović, koji je na čelu Vlade Vojvodine od kada je SNS preuzela vlast u pokrajini 2016. godine, nije se javno izjašnjavao o incidentima u kojima uništavani pokrajinski simboli. On je, međutim, pre pet godina na jarbolu ispred zgrade Pokrajinske vlade svečano razvio tradicionalnu zastavu Vojvodine.

„Neka se tradicionalna zastava Vojvodine, zajedno sa našim drugim zastavama, ponosno vijori širom Vojvodine, uvek i svuda pod zastavom Srbije'', rekao je Mirović tada.

Koalicioni partner SNS, Savez vojvođanskih Mađara, koji je i sestrinska partija Fidesa mađarskog premijera Viktora Orbana, saopštenjima je osuđivao paljenje zvanične zastave Vojvodine. Ta stranka je takođe podržala SNS prilikom usvajanja tradicionalnog grba i zastave Pokrajine u Skupštini Vojvodine.

Šta kažu propisi?

Ustav Srbije iz 2006. godine definiše kao izvornu nadležnost pokrajine da ima svoje simbole kao i način korišćenja istih. Na sličan način stoji i u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji kaže da „isticanje simbola autonomne pokrajine uz simbole jedinica lokalne samouprave u autonomnoj pokrajini, vrši se u skladu sa propisom koji je utvrdila autonomna pokrajina.“

Odlukom Skupštine Vojvodine predviđeno je da „Zastava i tradicionalna zastava Vojvodine, uporedo sa zastavom Republike Srbije, viju se na zgradama Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinske vlade, zgradama organa lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine i zgradama pokrajinskih organa i službi koje osniva Vojvodina“ i predviđa prekršajne kazne za one koji ih unište ili ne istaknu i to u iznosu od približno 900 evra.

Samo uništavanje simbola Vojvodine nije krivično delo. Kaznene odredbe regulišu samo pitanje simbola Srbije, međunarodnih organizacija i stranih država. U tom slučaju Krivični zakonik predviđa novčane kazne ili zatvorsku kaznu do tri meseca.

Zbog serije paljenja službene zastave Vojvodine, nevladine organizacije iz pokrajine su 2012. godine pozvale na izmenu Krivičnog zakonika i zatražile su zaštitu obeležja Vojvodine, kao i obeležja lokalnih samouprava.

Ima li paralela sa Katalonijom?

U oktobru 2017. godine, dok se u Španiji održavao referendum za nezavisnost Katalonije, LSV je saopštila da je su u više mesta u Vojvodini istaknute zastave španske pokrajine. LSV je u saopštenju navela i da u potpunosti podržava nameru građana Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi je u međuvremenu postavljen transparent sa natpisom „Vojvodina Srbija, nikad Katalonija“, koji je kasnije uklonjen.

Španski državni organi proglasili su referendum nelegalnim, a katalonske vlasti su saopštile da je Katalonija glasala za nezavisnost.

Evropska komisija saopštila je da je katalonski referendum nelegalan, ali je osudila nasilje španske policije, ističući da nasilje ne može biti instrument politike. Najmanje 840 osoba povređeno je u sukobima policije i demonstranta u pokušaju španskih vlasti da spreče održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Zastave su se u Kataloniji takođe istakle u borbi za nezavisnost te pokrajine, te je tako takozvana „Estelada Blava“ nezvanična zastava koju najčešće ističu promoteri nezavisnosti, bila isticana tokom protesta.

XS
SM
MD
LG